„Третата вълна отмина. То се вижда. Излизаме от зоната на турбулентността. Прогнозите са добри. Благоприятният сценарий не бе дестабилизиран по празниците“, това заяви математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

„Ако внимаваме, то ще продължим така, но трябва да внимаваме за няколко неща.

Първо – не трябва много да се уповаваме на сезонни ефект и това, че температурите ще са високи, защото виждате какво става в Индия.

Второ – индийският щам е на нашите граници. Пуснем ли го вътре, то спокойствието свърши. Защото щитът ни е на 40%, а други 60% са изложени на риск“, предупреди проф. Витанов в сутрешния блок на БНТ.

„Да, Борисов ми каза да ходя на брифингите на Щаба, но аз мълчаливо отказах. Е, хората послушаха този, който каза, че „ще си скъса дипломата“ и ето какво си натресохме.

14 месеца бях в окопа, а в гърба ми се стреляше от тези, които трябваше да пазя. Имаше мои колеги, които се опитваха да употребят Витанов, но ето че Витанов още е тук. Прогнозите ми стигаха до десетохиляди до процента.

Тези, които ми стреляха в гърба, сега ме обвиняват за национален предател. Но изкарайте 14 месеца с такава точност, отблъснете 2-3 вълни и тогава ще си говорим пак“, каза проф. Витанов във връзка с думите му, че са го обявили за „национален предател“.

„Предлагаха ми да направя политическа кариера. Ако бях поискал сигурно щях да съм депутат. Но политиката е мръсна работа и не е за мен.

Мястото ми в НОЩ е свободно, който иска да го вземе. Искам да се махна – казвам го!“, категоричен бе математикът.

„Щитът в България расте. След 30 и няколко дни ще имаме 70% обхват на щита. Обаче е интересно какво ще стане след това, защото този имунитет не е вечен. Ако се прегърнем и плеснем с ръце щитът ще намалее, антителата ще станат по-малко.

Ние доста сме ограничили К-19. Ако внимаваме лятото ще е спокойно. Сега той се е скрил някъде из другите страни, но есента пак ще дойде и е важно какво ще завари“, предупреди проф. Витанов.

Той е категоричен, че К-19 ще отслабне и ще стане по-малко прилепчив. Освен това математикът предрече, че скоро ще има и лекарство срещу COVID-19.

„Смъртността е висока, но щя те намалява. Ще дойде време, когато тя ще падне под 10 души на ден“, увери проф. Витанов.

Той бе категоричен, че като общество сме се справили с пандемията.

Проф. Витанов обаче направи интересно сравнение с решенията, които от НОЩ взимаха и как е обяснявал нещата на „дядовците по селата“.

„Давах им пример с едно девойче, което трябва да бутнем в басейна и внимателно да го съблечем голо. 

За целта е важно девойчето да е до басейна, а не на 2 километра от басейна.

Тук е голямата заслуга на щаба и на ген. Мутафчийски, че мерките бяха винаги налагани в този прозорец, в който нещата бяха близо до басейна“, каза математикът на НОЩ.