Руският президент Владимир Путин очаква, че стадният имунитет срещу заразата COVID-19 в Русия ще бъде разработен до края на лятото на тази година.

В интервю в Кремъл с президента Владимир Путин по телевизионен канал, отговаряйки на въпрос кога могат да бъдат премахнати пандемичните ограничения в Русия и страната да се върне към нормален живот, държавният глава увери, че "това ще се случи".

Той препоръча да се "изслушат специалисти", които казват, че ограниченията могат да бъдат премахнати "след като се развие имунитетът на стадото".

"За да се случи това, около 70% от възрастното население трябва да получи ваксината", заяви още държавният глава на Руската федерация Владимир Путин.

"Ако "масовата ваксинация" върви със същите темпове като сега, вярвам, че през лятото, до края на лятото ще постигнем, трябва постигнем тази цифра ", подчерта президентът.

В Русия са регистрирани три ваксини срещу COVID-19. Първата ваксина, регистрирана в страната и в света, е Спутник V, разработена от Центъра Гамалея на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Тя е сертифицирана на 11 август 2020 г. ЕпиВакКорона от Държавния изследователски център по вирусология и биотехнологии Вектор на наблюдателя за правата на потребителите е регистриран през октомври 2020 г.

Третата ваксина КовиВак от Центъра на Руската академия на науките „Чумаков“. Тя е разрешена от Министерството на здравеопазването през февруари.

Русия стартира масова ваксинация срещу COVID-19 през януари 2021 г. Според последните данни над 6 милиона руснаци са получили първата доза от ваксината и повече от 4 милиона от тях са взели две дози.