Когато е поставена на лицето ни, маската трябва да бъде намествана с придърпване отстрани, а не с хващане централно или с припъхване, защото така я замърсяваме. Това са някои  от съветите на експертите за предпазване от заразяване с вируси.

„Много е важно да се обърне внимание на детайлите - как да предпазим ръцете си от реконтаминация: тоест влизаме в апартамента с потенциално заразени ръце, пипаме дръжката на вратата, пипаме ключа на осветлението на банята, пипаме кранчето на мивката, измиваме, дезинфекцираме се и с чистите ръце повтаряме по обратния път тази процедура.


3 грешки в почистването, които правят апартамента още по-мръсен

Пипаме мръсното кранче, после копчето, ето как се създават условия за ново заразяване на ръцете“, обяснява докторът по епидемиология и превантивна медицина от Тракийския университет Георги Желев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Това, което трябва да се направи, е с памучен тампон да се почистят всички повърхности, които са докосвани, преди ръцете да бъдат измити.

Оказва се, че подът не е повърхност, на която трябва да се отделя толкова значение, тъй като трудно можем да се заразим от нея. Обработката на пода с хлор често може да създаде респираторни проблеми и по-късно по-трудно да се справим с коронавируса.

Ценни съвети как да предпазим дома си от COVID-19

„Много хора не осъзнават колко сме свързани с телефона си, постоянно виждам най-различни примери как хората си мият ръцете, сядат на масата, вадят телефона да си проверят съобщения и т.н.

Ето това е критичният момент, в който телефонът може да е контаминиран, да се предаде инфекцията и да се зарази човек“, каза още Желев.

Дисплеят е основната, най-голяма и най-докосвана част на всички смартфони. Тя може да задържа вируси и бактерии до 96 часа.

Почистването може да стане и с мокра кърпичка със съдържание на алкохол или спрей за почистване на електронни устройства.

Добре е да се прави основно почистване на телефона поне веднъж на ден, съветва експертът.