Доброволците, които се отзоваха на призива ни, са около 200. Най -много от тях са студенти по медицина и те ще бъдат потърсени, ако се увеличат случаите на коронавирус у нас. Искам да благодаря на всички лекари, сестри и санитари в болницата ни. Нито един от тях не каза: не, няма да помогна.


Това заяви директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов в ефира на БНТ по повод пандемията от COVID-19.

Към момента имаме дарения за над 600 000 лева и те са за медицинска техника и материали. Постоянно получаваме мейли и съобщения, за да им дадем сметка. Това е много голямо доверие и всяка една помощ е от полза и ни предоставя възможност да помогнем на много хора, заяви още Ангелов.

Той бе категоричен, че лекарите му няма да нарушат медицината и преценката ще е тяхна и никои няма да се лекува приоритетно.
 

"Ако някой си мисли обратното - то договорът за дарение ще бъде скъсан. Нашите представи не съвпадат с представите на дарителя, които си мисли, че някой ще се лекува с предимство. Лекарите са тези, които ще преценят кой има нужда от апаратно дишане", уточни още шефът на Александровска.

Ангелов заяви, че пациентите, които са с коронавирус в болницата са трима.

"Към настоящия момент те са в добро състояние. Лекарите, които се грижат за тях са под карантина, както трябва да бъде. Те дни останаха при тях и искам да им благодаря. Не са казали една дума и са готови да дадат необходимото, а това е изключително важно", уточни още д-р Ангелов.

Попитан дали в момента проличава кризата на кадри, той заяви, че тя не е отсега, но прави впечатление една вълна на солидарност. "Обаждат се студенти и пенсионирани колеги и заявяват готовност да помагат.

Да, усещаме подкрепата на хората и тя е необходима. Хората трябва да започват да се интересуват повече. Надяваме се ваксината да бъде открита максимално скоро и да бъде приложена", каза той.

Лекарят изказа благодарността си към правителството и заяви, че тези 1000 лева ще помогнат много. "Не мога да кажа колко са тези, които ще ги получат от Александровска", уточни той.

На въпрос дали болницата работи в нормален режим, Ангелов заяви, че да и няма никаква опасност за останалите, защото хората с коронавирус са изолирани в друга сграда.

"Взети са всички мерки за безопасност. Действаме отговорно и спазваме всички принципи на здравеопазването", категоричен бе той.