Балетист от Националния музикален театър може да бъде наказан, защото се е появил с медицинска маска на сцената, за да се предпази, докато работи. Вследствие на това артистът е бил привикан да даде писмени обяснения, съобщи Нова тв.


Балетистът е Станислав Стефанов и случилото се датира от края на ноември, когато е изиграно едно от последните 2 представления на мюзикъла „Цигулар на покрива“, преди останалите 3 да бъдат отменени поради невъзможност да се събере целият състав, съобщава „Монитор“, позовавайки се на източници от театъра.

„Все още няма решение дали той ще бъде наказан.

По всеки сигнал за нарушение се провежда административна проверка и ако се установи, че нарушение наистина има, следват съответните административни мерки“, коментира директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова, като уточни, че за този казус й е сигнализирал режисьорът, който следи спектакъла.

„Има строги правила как се излиза на сцената“, каза Арсенова по време на репетицията за предстоящите коледни концерти в Оперетата. Марияна Арсенова заяви и хора от театъра потвърдиха, че в техните ателиета още през март-април са ушити огромно количество специални маски, дори с пайети, които съответстват на стила на костюмите за всеки спектакъл. Станислав обаче е излязъл не с такава, а с медицинска маска, което стъписало и притеснило публиката.

Стефанов е премиер-солист в Музикалния театър повече от 20 години. Той е изключително подготвен, отличен балетист, но е провокативен тип, казаха източници на "Монитор".

На репетиция за „Фантомът на операта“ преди време например той вместо с костюм се появил с фланелка „Локо Пд“. Като демонстрация окачестви и директорката Арсенова тази му поява с бяла медицинска маска.

Станислав Стефанов казва, че желанието му да танцува е по-силно от всичко. Сега обаче било различно. И не заради попупразните редове пред сцената (и Оперетата играе пред 30% заети места максимум), а заради това, което се случва на нея.

„За публиката театърът е едно от най-безопасните места в момента. Спазва се изключителна дисциплина и ред – на влизане, на излизане. Но в същото време за артиста не се повдига изобщо въпросът как ще се предпазваме ние“, изтъква балетистът от тв екрана.

За пръв път за предпазни маски на сцената на Музикалния тетър, твърди Станислав, се заговорило на спектакъл след края на извънредното положение. „Откриването на самия концерт – за нас, балета, беше валс.

Режисьорското виждане беше мъжете да бъдат с черни маски, жените – с бели, които ни бяха предоставени от театъра. На наш въпрос трябва ли да ги махнем, те казаха, че няма нужда да бъдем с маски за останалите танцови номера“, казва той. Поставят маските за втори път през есента, на друг спектакъл, но отново само за конкретна сцена, твърди балетистът.

Следващият път я слага в средата на ноември – по своя инициатива, по време на цяло представление и спазвайки министерската заповед, казва Станислав.

„Вече беше ясно, че заболелите от COVID-19 колеги ден след ден се увеличават. До генерална репетиция всички бяхме с маски. Генералната репетиция значи спектакъл без публика. Ние всички бяхме с костюми и необходимия реквизит.

Докато не дойде момент за спектакъл. Зад кулисите изведнъж забелязах, че всички бяха без маски. Отговорността ми към себе си, към семейството, към обществото, ме накара да изляза с маска на сцената“, добавя Станислав.

Проверката по случая все още тече. Източници от театъра разказаха, че с оглед на мерките всички спектакли се представят с редуциран състав на хор, балет и т.н., за да има дистанция между участниците.

Когато дистанция не може да се осигури, те са с маски, потвърди Арсенова. За бързи тестове театърът нячмал средства. Още от април оркестърът е разделен по групи с плексигласови прегради помежду им, а музикантите свирят с маски, с изключение на духовата секция.