От днес на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, в т.ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и др.

"Ситуацията е изключително усложнена заради непрекъснато увеличаващият се брой на положителните проби на територията на София. От края на септември до днес много служители от РЗИ-София бяха и положителни, и контактни, което наложи извеждането им от работата", коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

По думите му, най-добрият начин е предписанията да се връчват на хартия, защото те са основание за издаване на болничен лист от личния лекар. "Ако ситуацията продължи да се задълбочава като брой заболели, можем да предприемем и другото – уведомяване по електронен път и със SMS.

Такава е и ситуацията в Германия. Колегите там се отказаха да правят епидемиологично проучване и разчитат на съвестта на заразените", заяви министър Ангелов.

Що се отнася до черния рекорд по починали, който страната ни отбеляза, той заяви, че е разпоредил да му направят справка за тези 51 души, "да се намерят по лечебни заведения, за да се разбере кой кога е починал".
 
"Проверките по болниците продължават", отсече той.

"Навсякъде, където има лечебни заведения със 100% собственост на държавата и такива с над 50% участие на държавата - това са всички големи и областни болници, пред тях до 6 ноември съм разпоредил да се направи организацията по поставяне на мобилни постройки, тип фургони – медицински пунктове", съобщи още министър Ангелов.

В четвъртък мисля, че в големите болници в София вече ще има такива пунктове, уточни министърът.

Той добави, че в тези мобилни постройки ще има екип лекар, сестра за консултации на хора, които имат нужда и не могат да стигнат до лекар или до личния им лекар, да може както да получат навременна консултация, така и да им бъде извършен бърз антигенен тест.

Идеята е максимално на много хора да бъдат направени такива тестове, за да се ориентираме каква е обстановката в страната, обясни здравният министър.

„Най-правилното, когато се извършват тестове, е - хората, които имат симптоми, да се тестват. А на хората, които са били контактни почти винаги излизат тестовете отрицателни. Много рядко излизат положителни тестове на контактни хора.

Всеки може да си направи тест на този пункт, който иска. Нека да няма обаче опашки - ако има струпване, хората да носят маски. Нека мислим, че когато сме на разстояние под 1,5 м рискът съществува“, каза още министър Ангелов.