В деня на балотажа жандармерия охранява село Галиче. Има и постъпили сигнали, че роднина на кандидат-кмет обикаля през нощта по домовете на хората, за да ги принуди да гласуват за определен човек.

В неделния ден право на глас имат около 1440 души. По време на първия тур на изборите имаше съмнения за злоупотреби с гласовете на болни хора.

Въпреки провала за кмет Ценко Чоков пак на власт

Димчо Диланов от Галиче страда от олигофрения и детска церебрална парализа по рождение. 55-годишният мъж знае само името си. За него се грижи 86-годишната му майка и почасов асистент. Въпреки това мъжът е избирал кмет на първи тур на изборите в Галиче.

„Той не разбира за какво гласува. Не може да пише”, разказа майката на Димчо – Райна.

Въпреки,че страда от тежка форма на умствена изостаналост, личната асистентка на Димчо, която се грижи за него почасово, подала заявление, че мъжът иска да гласува в подвижна секция на изборите. След това избрала и кандидатът за кмет от негово име.

Асистентката - Надя Мокрова от Галиче, която е гласувала за кмет от името на болния мъж, отказа да коментира случилото се. В неофициален разговор обясни, че въпреки че мъжът страда от олигофрения, имал и светли периоди. В деня на изборите, според нея, бил адекватен и й дал сигнал за кой кандидат кмет иска да гласува.

Ценко Чоков проговори за своя и на съпругата си провал на първия тур на изборите

Временно изпълняващият длъжността кмет на Бяла Слатина - Тихомир Трифонов, е взел решение кой има право да упражни правото си на глас в подвижна секция.

„Би трябвало да има някакви здравни ограничения този гражданин да не може гласува. Според Конституцията обаче, всеки човек, който не е под запрещение и не изтърпява лишаване от свобода, има право да гласува”, каза Трифонов.

ГРАФИКА показва как властта се изплъзна на Ценко Чоков

По закон общинската администрация трябвало да определи само броя на подвижните секции. А дали гласоподавателят е адекватен да взима решения, не било към тях.

От ЦИК обясниха, че ако мъжът с олигофрения не е изразил собствената си воля, гласуването от негово име е престъпление.

От общината в Бяла Слатина напомнят, че прокуратурата проверява колко от гласувалите на първи тур в подвижни секции, са болни в действителност и колко са псевдоинвалиди.

Разследването започна, след като се оказа, че в един и същи ден, десетки жителите на Бяла Слатина са получили  „болки в кръста, слизащи към крайниците”.  

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!


Източник: Нова телевизия