Жената на шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов - Даяна, изненадващо се уреди с висок пост в районния съд. Съпругът й издействал да стане шеф на отделение в СРС. Спорното повишение е станало факт със заповед на подалия оставка ръководител на СРС Методи Лалов, който от известно време драпа за пост в новосформираната партия на „Агнешките главички“ - „ДаЙ, България“.

Удобно
Заповедта, с която „Телеграф“ разполага, е от понеделник и влиза в сила днес. Очевидно така Лалов се отплаща за подкрепата, която Топалов му обеща, след като разбуни съдиите, твърдят недоволни от Софийския районен съд. Още по- скандалното е, че г-жа Топалова ще оглави изцяло ненатоварен състав.
 


В същото време натоварването за други 13 състава е спряно, тъй като те са затрупани с дела. Става въпрос за хиляди дела, твърдят магистрати. Така вместо част от папките да се прехвърлят на новосформираните състави, които да помогнат на колегите си, те ще приемат нови дела и ще си работят безпроблемно.

Така хиляди граждани ще страдат заради некомпетентното управление на Лалов. Според запознати именно това е маниерът му на работа. Затрупва „непослушните“ с безброй дела, като ги обрича и им отрязва пътя за кариерно развитие. На близките до него, като г-жа Топалова, пък – обратно - дава чисто нови състави.

Страх
Другият инструмент за подчинение на началника на СРС в оставка е страхът, твърдят съдии. Оказва се, че след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник отхвърли номинацията на Албена Ботева за и.д. шеф на съда, сега той е взел мерки да пробута свой човек. Очаква се той да е член на грантовата организация Съюз на съдиите в България и лично одобрен от шефа на ВКС Лозан Панов.

За целта Лалов свиква общо събрание на съдиите в четвъртък. То трябва да излъчи новата кандидатура за изпълняващ длъжността до избора на нов шеф на СРС на мястото на подалия оставка Лалов. В съобщението за събранието, пратено до всички съдии, обаче Лалов заплашва, че който не дойде, ще се сдобие с дисциплинарно производство, образувано от шефа на висшестоящия съд Калоян Топалов.
 


„По този начин, чрез заплаха, той ще легитимира общото събрание, за да пробута кандидатурата си“, твърдят магистрати. Колкото повече съдии дойдат и гласуват, толкова по-легитимна ще е кандидатурата. А хората ще дойдат, защото ги е страх”, казват съдиите.