Проблемът с банките и задкулисната лихварска политика на някои небанкови финансови институции, предлагащи кредити, вълнува много хора у нас. Ето защо „ШОУ” често интервюира експерти, които се занимават с този проблем. Сред тях бе и Светлозар Николов, който е председател на Националната асоциация на българския бизнес, един от организаторите на протест срещу политиката на гръцките банки у нас, на референдума, станал известен като „ Банк стоп” срещу некоректните банки в България, и изобщо – човек, с публичния образ на бунтар, в името на закона и справедливостта. В редакцията ни обаче се обади една плевенчанка, която твърди, че този образ на Николов няма нищо общо с реалността, и че тя е била измамена от него, от което претърпяла значителни материални и морални щети. Ето какво ни разказа самата Надка Монова в писмо:
 
„Здравейте , имам сключен договор за ипотечен кредит с „Пиреос банк”. През 2008 г. банката ми отпусна  кредит в размер на 35 000 евро. Погасявах редовно вноските си, докато при едно от посещенията ми в банката служителка ми предложи да подпишем анекс към договора за превалутиране на кредита ми в швейцарски франкове, като ме убеждаваше, че това е много изгодно за мен, защото лихвеният процент бил най-нисък и по този начин банката щяла да ми опрости 4000 лева от задължението ми. Доверих се на това предложение и подписах въпросния анекс, без да подозирам, че това е банкова уловка. След време франкът достигна цената 1.83 лева. По този начин не само не спечелих, ами

 
сумата по кредита ми се удвои и утрои
 
качи се и сумата по кредитната вноска за погасяването му.  Поисках преструктуриране на кредита, но ми беше отказано. Притеснена, почнах да внасям частични вноски, за да реализирам поне някакво плащане. До момента, в който разбрах, че съм дадена на съдия-изпълнител Станимира Николова от Бургас. Получих съобщение за опис на имуществото в жилището ми. Едва впоследствие разбрах, че е трябвало да го  възразя, защото вещите не бяха моя собственост. Съдийката ме посъветва да се споразумея с банката, като подам молба, в която да напиша каква вноска мога да плащам. Подадох такава молба. След няколко дни ми се обадиха от банката и ми казаха, че за да има споразумение, трябва да внеса 3 500 лева по сметка на банка „Пиреос”. Внесох сумата. След седмица пак ми се обади същата служителка – Иванова, и ми каза да внеса още 1 500 лева. И тях внесох. След месец ми поискаха още 2 000 лева. Седмица след последната вноска ми казаха, че не можело да се споразумеем, защото преценили, че не мога да внасям вноска от 1000 лева!?! Реших да потърся адвокатска защита и намерих адвокат Светлозар Николов от Варна. Публичният му образ ме накара да повярвам, че този човек може да ми помогне. Отидох в кантората му – там му разказах всичко, уговорихме хонорара, който трябва да му платя и му дадох 140 лева за консултацията – толкова ми поиска.
 
Не ми издаде документ
 
а само записа личните ми данни в някаква тетрадка, което ми се видя доста странно. По време на разговора ни ме агитираше да не внасям пари на „тия лихвари банките”, а да давам парите на...него, как той ще опази имота ми от банката и съдия-изпълнител. Впоследствие разбрах и от други пострадали, че това е някаква отработена от Николов схема за лов на хора, изпаднали в неплатежоспособност. Моите две дъщери също имаха кредити и той ме агитираше да говоря и с тях, защото не му се работело само за един кредит?!? Те не се съгласиха на предложението му, но без тяхно знание имената им бяха включени в моя договор за правна помощ. Николов ми го изпрати по имейл, за да му го подпиша. Цената на „правната му помощ” щеше да ми струва 16 000 лева.  Разбрах защо настояваше да поеме и кредитите на дъщерите ми - заради хонорара. Много пъти звънях до офиса му, но вместо с него, разговарях със секретарката му Диана Стоянова – жена, добре обучена да лъже и омайва клиентите си с вярата си в бог. Тя всеки път ми казваше, че адвокатът имал много работа и не може да разговаря с мен. Изпратих на Николов 3 500 лева расрочено -  на няколко вноски, които той настоя да му пращам чрез куриерска фирма „Еконт”, на адрес: Варна ул. „Ангел Кънчев” 19. Обясни, че се борел срещу  банките и
 
не било нормално да ползва услугите им?!?
 
Наех го през септември миналата година, а до май тази година той, оказа се, изобщо не е предприел абсолютно нищо. Когато най-накрая се чухме и го попитах завел ли е дело срещу банката по повод на превалутирането на кредита ми в швейцарски франкове, той ми даде номера на дело, което се оказа на КЗП срещу „Пиреос”, повдигнато на базата на колективен иск?!?  Изгубих доверие в този човек и наех друг адвокат - адв. Силвия Минчева. С нея разбрахме, че Николов се  е поинтересувал от моето дело чак през май тази година, за когато имаше насрочен търг за продажба на мебелите и имота ми. Кипна ми и му се обадих да му поискам отчет за свършената работа, и той ми предложи среща на 2 август т.г., когато нагло отрече да ми е обещавал закрила за 18 месеца. Не знае, че аз разполагам със запис, в който дори се хвали, че
 
„нарежда на съдийката” какво да прави
 
Поведението на този човек не е обикновено нехайство, а нещо много по-сериозно, с което трябва да се заеме прокуратурата!.. Благодарение на него аз загубих всички срокове за обжалване на изпълнителното дело. Бях осъдена от банката без моето знание, и поради тази причина не можах да възразя. Този човек прави референдум срещу банките, събира подписи и се представя за радетел на доброто, а всъщност търси жертви за лично облагодетелстване. Позволих на този клоун да ме измами, но искам да предпазя други хора от него. Наскоро научих, че се е забъркал  и в друга далавера – намира хора, задлъжнели в България с ипотечни кредити, и им предлага да им окаже помощ за фиктивна емиграция в Англия, а той тук да им „пази” имотите. Свързах се и с други измамени от Николов, с които ще подадем колективна жалба срещу него в прокуратурата. Този човек е срам за адвокатската гилдия и заслужава да му бъдат отнети адвокатските права!”, ни писа Надка Монова.
 


Адв. Светлозар Николов:
Това са клевети, защитавам правата на клиентите си!


Потърсихме адвокат Светлозар Николов, който заяви, че не е вярно, че не е защитавал интересите на Монова, но тя отказвала да плаща на банката. Той не можа да ни отговори в какво по-конкретно се е изразявала неговата правна помощ, но затова пък на няколко пъти повтори: „Моята работа е да защитавам правата на клиентите си!” В крайна сметка адв. Николов каза, че ще предостави доказателства в своя защита на нашия кореспондент във Варна Орлин Филиповски. Отговорът от адвокатската кантора очаквайте в продължението по темата. Междувременно обаче научихме от Надка Монова, че тутакси след нашето обаждане е била извикана от адвоката във Варна, за да й върне парите, но след като му подпише...благодарствено писмо, и че няма никакви претенции към него?!? Защо обаче пропусна да каже за това на репортера ни?!?   


 
Из публикация в интернет-издание:
Светльо Ментата е „ловец на каузи и техен унищожител”

„Кой е Светлозар Николов? Официално се представя за активен гражданин, лидер на Националната асоциация на българския бизнес и на Организацията за обществена самозащита "Едно". В медийните сайтове обаче го наричат "Ловец на справедливи каузи и техен унищожител". Варненецът неслучайно е познат в родния си град с прозвището Ментата. Светльо се възползва от чужди проблеми и обществени каузи и ги осребрява за своите цели. Варненската Мента до момента не е помогнал никому, напротив - с помощта на неговите съвети хората изпадат от трудно, в безизходно положение. Протестите всъщност са неговият бизнес”./край на цитата/
 


От сайта на консултантската кантора „Банк Стоп” на Николов:
Предлагаме Обявяване на лична несъстоятелност във Великобритания за български граждани


„Изисквания: Процедурата се стартира, след като гражданинът е живял във Великобритания минимум три месеца. Именно поради това ние съдействаме на нашите клиенти, като организираме целия процес от подготовка на документи, пътуване, настаняване, представителство пред съда, до получаване на окончателния съдебен акт за освобождаване от дълг, така че разходите да бъдат сведени до минимум. Продължителност: По своята същност личната несъстоятелност е свързана с института „освобождаване от дълг”. И така от възможността за освобождаване от непогасената част от дълга могат да се ползват само физически лица. Кантората ни е избрала правния режим във Великобритания, като най-благоприятен, поради това, че след една година от стартиране на производството пред съда длъжникът автоматично се освобождава от всички дългове. Решението на съда е валидно за целия Европейски съюз”.
 

Малко преди редакционното приключване на броя, в редакцията се получи следното заплашително писмо от Николов:

„Уведомявам Ви, че при извършена публикация от вестник Шоу, www.blitz.bg, с която се поражда съмнение в читателите относно моята честност, лично достойнство и почтеност, ще Ви бъде търсена отговорност.”
19 септември 2016 г.

СВЕТЛОЗАР НИКОЛОВРазследване на Еми МАРИЯНСКА и Орлин ФИЛИПОВСКИ