Да не почиват по Великден, както е по правилник, а да излязат в 10-дневен отдих по Гергьовден - от 1 до 10 май. Това договорили вчера шефовете на парламентарните групи по предложение на председателя на НС Георги Пирински, съобщава "24 часа", като се позовава на участници в срещата.
“Другият вариант бе да си вземем почивката от 17 до края на април”, обясни Йордан Бакалов от СДС.
Преди седмица правителството реши от 1 до 6 май граждани и фирми да почиват, като два дни ще се отработват.
Бакалов обърна внимание, че ако не излязат във ваканция, депутатите ще нарушат правилника си. Те щели да компенсират почивката с извънредни заседания във вторниците. В обсъдения вчера вариант, който ще бъде гласуван в пленарна зала в четвъртък, се предвижда в чест на Възкресение депутатите да почиват само на Разпети петък (17 април). След което да са отново на работа във вторник.
"Ще работим интензивно, за да компенсираме", добави Бакалов. "Ако искахме да почиваме, щяхме да излезем за 20 дни - от Страстната седмица до края на гергьовските празници", аргументира Ася Михайлова от "Напред" коректността на решението.
"Ваканция в същинския смисъл няма да имаме, получаваме само два дни след Гергьовден - 7 и 8 май, извън почивката, която дава МС", обясни зам.-шефът на ПГ на НДСВ Яни Янев.
В началото на април ще се реши докога парламентът ще заседава, след като мандатът му изтича на 25 юни.
Ще работим само седмица след 10-дневната почивка, казаха депутати.
Реално кампанията за евровота, който е фиксиран за 7 юни, ще е кратка - от 16 май до 6 юни, т.е. 20 вместо обичайните 30 дни, обясниха избраници от ДПС. /БЛИЦ