На свое заседание бюджетната комисия в парламента е разгледала предложение за удължаване на срока за внасяне на държавния бюджет. Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. Той е участвал в заседанието, а по думите му то е продължило не повече от 3-4 минути.

Тошко Йорданов коментира, че след като заместник-председателят на парламента като Росица Кирова е дала почивката, е било свикано "изненадващо" заседание на комисията.

Предложението е внесено от Делян Добрев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Венко Сабрутев от ПП.

Йорданов припомни, че сроковете за бюджета изтичат във времето, в което е гласувана ваканцията на депутатите.

Народното събрание ще гласува, взетото на извънредно заседание в ресорната комисия, внасянето на проектобюджета за 2024 година да бъде отложено до 15 ноември.

"Бюджетът ще се забави, което ще удари общините. За тях са по-важни местните избори, отколкото бюджета на държавата, а от друга страна на Асен Василев не му излизат сметките със заложените параметри", смята Тошко Йорданов. Депутатът от ИТН коментира и че най-вероятно ще се вдигнат данъците.

Корнелия Нинова, лидерът на БСП, също заяви, че те са категорично против забавянето на бюджета.

"Всеки ден ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС дават аргументи, че са вредни за държавата. Вътре в бюджета има големи различия между управляващите, затова и се протаква внасянето на Бюджет 2024 г.”, коментира Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че най-вероятно има провал в целта за 3% дефицит и най-вероятно ще има вдигане на данъци и ДДС за някои сектори.

Костадин Костадинов, лидерът на “Възраждане” смята, че има забавяне на бюджета, защото правителството не е стабилно.

След появилото се напрежение Венко Сабрутев от ПП излезе пред медиите, за да обясни какво се случва.

"Внесохме предложение, с което даваме още две седмици срок на МС да внесе проект за Бюджет 2024 г. в парламента. Министерски съвет имаше срок до края на октомври, сега се удължава това време до 15 ноември. Причината е една, решението на НС да не заседава заради предизборната кампания, което скъсява възможността да бъдат приети данъчните закони”, обясни Сабрутев.

Относно атаките от опозицията, че бюджетът се бави заради несправяне с поставените цели от макрорамката, Венко Сабрутев коментира, че всички бюджети изготвени от ПП са се случвали както са били планувани.

Междувременно стана ясно, че в Народното събрание (НС) се провежда извънреден председателски съвет по искане на опозицията. По-рано в деловодството беше внесен проект на решение за отсрочка от един месец за изпращане в Брюксел на териториалните планове за справедлив енергиен преход.

На председателския съвет трябва да се реши дали да бъде свикана извънредна енергийна комисия и дали проектът на решение да бъде обсъден и подложен на гласуване още днес в пленарната зала.

В проекта, под който са се подписали от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", се настоява да бъде изпълнено решението на Народното събрание за ревизия на плановете за въглищните централи.

В проекта се настоява Министерски съвет  да бъде задължен до 15 октомври да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на парламента.

Иска се и доклад за предприетите действия и постигнатите резултати  и подписване на споразумение за справедлив преход със синдикатите в срок до 20 октомври. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук