Подадените по електронен път документи до всяка институция са редовни и валидни. Юристи-конституционалисти, които (вероятно) не са подали нито един документ до институция по електронен път и (вероятно) нямат и не знаят какво е електронен подпис да не бързат с категоричните си изказвания. Това написа във Фейсбук адвокатът Пламен Борисов.

Коментарът му идва, след като късно снощи стана ясно, че ДПС - Ново начало е подало електронна заявка в ЦИК за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това съобщи в писмо до медиите Делян Пеевски.

"Освен Закон за електронните съобщения, Закон за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, Закон за електронното управление по силата на които с институциите може да се комуникира по електронен, дистанционен път, от доста време има и официална платформа - Система за сигурно електронно връчване, използването на която помита и последните чиновнически хитрини, с които се осуетява сезирането на някоя институция.

Без да вземам ничия страна около регистрационните драми на ДПС и на БСП със ЦИК, подадените по електронен път документи до ЦИК са си напълно валидни, както и самото подаване.

Като гледам какво става, като адвокат, изпадам в паника от мисълта, че заради временни политически нужди и некомпетентни изказвания на юристи-конституционалисти, може да се създаде опасен прецедент - да има случаи, в които електронната комуникация с институциите да се счита за невалидна. Това може да обезсмисли всичко постигнато досега в областта на електронното управление.

Затова настоятелно моля, медиите, когато дават думата на кабинетни конституционалисти, които или не са чували за електронно управление или се правят на такива, да дадат думата и на някой адвокат, който е ползвал поне веднъж електронен подпис и е подал поне един документ до някоя институция по имейл или по ССИГ", пише още Пламен Борисов.