БСП се оттласна от дъното, виждаме резултатите от това, на което се надявахме през последните години. вече се вижда воля за по-активно присъствие на партията. Бъдещият президент трябва да бъде обединител и да има силно присъствие за разлика от това, което наблюдавахме през последните 5 години. Първанов ще сбърка, ако се кандидатира. Това каза в специално интервю за Информационна агенция БЛИЦ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.
- Г-н Найденов, тази сутрин чухме от Жельо Бойчев, че кандидатът на БСП за президент ще е родолюбец и гарант на независимостта на страната. Какво се крие зад тази формулировка?
 
- Това е мнение, което той е изразил и аз не бих възразил. Но ние не сме се опитвали да вместваме бъдещия кандидат в рамки. Това е и смисълът на допитването, което правим. Когато то приключи, можем да дефинираме. Той трябва да е човек със съзнанието за отговорността, която поема. Да е пределно наясно, че в момента, когато встъпи в тази позиция, трябва да остави партийните одежди в антрето и да се превърне в един истински обединител на нацията. Да има забележимо присъствие за разлика от всичко онова, което наблюдавахме през последните 5 години.
 
- Има ли вече конкретни имена, кога ще бъдат огласени?
 
- Все още няма яснота за имена. Най-напред трябва да чуем мнението на членовете ни.
 
- Докъде стигна вътрешнопартийното допитване по тази тема и какви са Вашите впечатления?
 
- То вече стартира и ще приключи в седмицата преди 6 юли. След това ще има гласуване. Забелязват се първите позитивни резултати от промяната на ръководството и избора на Корнелия Нинова за лидер. Има вече тонус, има съживяване, амбиция за по-активно присъствие на БСП. Най-общо казано – оттласнахме се от дъното. За него аз говорих доста дълго време в последните години. Сега нещата са по-различни. Надявахме се на промяна, а сега се виждат резултатите.
 
- Има ли становище в ръководството на БСП относно полемиката – може ли Георги Първанов да се кандидатира за президент отново?
 
- Не съм в течение дали този въпрос е обсъждан. Моето лично мнение е, че Първанов ще сбърка, ако се кандидатира отново.
 
- Защо?
 
- Нека да спра до тук.
 
- Застрашена ли е България от засилен приток на мигранти през лятото?
 
- Да. Това го виждаме през последните седмици и месеци. В това число и са и последните информации за 70 души, минали през КПП „Илинден”. След премахването на лагера в Идомени няколко хиляди мигранти, които бяха там, ще потърсят своя път към Европа, включително и през България. Но освен това и в Гърция, и в Турция има значителен потенциал за мигрански натиск към нашата страна.
 
- Вие какъв съвет бихте дали за опазване на границите ни?
 
- В момента в общи линии правителството успява да се справи. Взети са правилни мерки като засилено полицейско присъствие, насищане с техника, видео и термо наблюдение, споразумение с Турция, създаването на Координационен център с Гърция и Турция, ускорени темпове за изграждане на защитни съоръжения. Ясно е обаче, че не е по силите на една държава да се справи с този проблем. Нужни са координирани действия на всички европейски държави.
 
Яна Атанасова, БЛИЦ