Няма регистрирани оплаквания на туристи във връзка със засилените мерки за сигурност и проверките по заведенията в Слънчев бряг. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова на парламентарния контрол днес.
Депутатът от БСП Красимир Янков каза, че туристическият бранш ще търпи загуби в следващите сезони заради битките между групировките и проверките в курортите.

Ангелкова обаче не се съгласи с тезата му. „Сигурността на туристите, които посещават дадена дестинация, е основен приоритет, още повече предвид цялостната международна обстановка. В този смисъл за нас е важно присъствието на служители на МВР по курортите. Наличието им безспорно засилва чувството за сигурност и спокойствие на туристите”, заяви министър Ангелкова.

Тя каза, че на входа на Слънчев бряг има осем контролно-пропускателни пункта. Полицията обаче проверявала само рискови профили, а не всеки автомобил, както се спекулирало.

Освен това действията на институциите, включително и на данъчните, довели до реализиране на съществено увеличение на постъпленията в държавния бюджет.

„Няма регистрирани постъпили оплаквания от страна на туристи, като улесняването процеса на комуникация с органите на реда е акцент в нашите общи усилия”, изтъкна Николина Ангелкова. Тя добави, че е създадена облекчена процедура за чуждите туристи – типови бланки за подаване на съобщения за престъпления на немски, френски, английски и руски език.

Красимир Янков се ядоса на отговора на министър Ангелкова и я попита дали разговаря с бранша. Самият той получил много оплаквания от бизнеса.

Министърката обаче отговори, че имало ръст на туристите през тази година – 14% от януари до май. За област Бургас ръстът бил 18%, за Варна – 23%, за Добрич – 35%.
„Мерките, свързани със сигурността и безопасността на туристите, са от основно значение за избор на дестинация”, заяви още Николина Ангелкова.