Явно е, че има напрежение. Може би дебат, който е разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва. Българският парламент е жив и не е скучен и мисля, че това е здравословно. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "На фокус" по Нова тв. 

"По-добре да има разгорещени спорове, отколкото да няма николко. Случката в Битоля бе среден пръст и за България, и за Македония. Това е просто още едно възпламеняване на страсти, което пречи на Външните министерства и комисиите. Палежът според мен не е насочен срещу България и Македония, а срещу това да се намери разбирателство", допълни той. 

"Истината е, че проблем има и той не може да се замете под килима. Има едно постоянно питане: "До къде стигнахте с Македония". Изнервящо е, но не е натиск. Никой не ни заплашва. Но всяка една среща започва и завършва с това. Това е, така да кажем, мека форма на натиск.

Проблематичното е това, че искат да се разберем и да се отпуши процесът, но не България трябва да се разбере с Македония, а ЕС трябва да се разбере с Македония. Трябва да се приеме българската позиция - проблемите с българите там и езикът на омразата. Докато няма по-широко разбиране на позицията ни, няма как България да вдигне ветото", каза още Василев по темата с казуса за Северна Македония. 

Той заяви, че има работна група, която подготвя закона "Магнитски" за България. 

"Единият е Законът за прилагане на европейските санкции, а другият е при налагане на санкции да защитим икономиката си. Аз смятам, че това е буря в чаша вода. Ако има такива закони, трябва да има обществено обсъждане, да влезе в Министерски съвет, да се гласува от парламента. Тези текстове са много далеч от закон.

Две откровени лъжи, които кабинетът „Петков“ ни пробутва за българския закон „Магнитски“

За да стане нещо фашистко, трябва някой да го приеме. България трябва да защити икономиката си и банковата си система от санкциите. Ние имаме банки в ЕС, които са затворени вследствие от санкциите. Дали ми харесва или не ми харесва и как е правено римското право, ако САЩ сложат санкции, това означава, че достъпът на някои банки е отрязан", допълни финансовият министър. 

"Г-н Борисов спекулира много с дълга. Той е с 2 млрд. по-нисък, отколкото беше към 31 декември. Дългът на България намаля, въпреки кризите. Имаме да връщаме едни 3 млрд. от времето на Борисов и ако изтеглим сега, лихвите ще са по-малко, отколкото ако изтеглим тогава. До края на годината общо са 7 млрд. лв.", каза той.

"Когато г-н Борисов беше арестуван, имаше фойерверки. Кой ще бият с камъни, той да си направи сметката", отговори Василев на коментара на Борисов, че народът ще бие с камъни правителството на "Продължаваме промяната". 

Василев коментира и приемането на еврото у нас. 

"В момента БНБ трябва да има еврово обезпечение, за да напечата 1 лв. Ние сме се отказали от собствена парична политика. БНБ не може да печата левове и да изкупува дългове на правителството. Еврото е прието, когато сме приели борда и сме се отказали от суверенитет. Ние не сме в стаята, когато се вземат тези решения и е било предвидено като временно състояние. За момента сме в чакалнята", каза той. 

"Българинът няма да обеднее от приемането на еврото. Курсът е фиксиран. Ако провеждахме самостоятелна политика, щеше да е друг разход. В момента всичко в България е свързано с еврото. В плана е казано, че над година ще приемаме еврото", допълни Василев. 

"Нека Теменужка Петкова отговори дали е празнувала рождения си ден в Русия. Основната истина, която казах е, че формулата на "Газпром" е драматично над 110 лв. Тя е била министър на енергетиката и е договаряла това ценообразуване и това ми се струва голяма манипулация", завърши той.