Според Ваньо Танов разработки като “Лиани” показват истинското лице българските политици
Разработките за политици трябва да бъдат разсекретени, смятат бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.
Всяка една разработка, която съдържа данни за конфликти би трябва да бъде разсекретена, за да могат гражданите да си направят преценка как и за кого да гласуват, заяви Ваньо Танов по бТВ тази сутрин. Според него, когато дадена разработка на службите не стига до прокуратурата по определени причини, задължително трябва да бъдат уведомени хората по някакъв начин за какво става въпрос. Танов обаче беше скептичен, че мнозинството от парламентарната комисия по вътрешна сигурност ще се съгласи да изиска делото “Лиани”, чиито предмет е ДПС. Такива разработки показват какво представляват българските политици и нека не забравяме, че организираната корупция е пункция на политическата корупция, заяви той.
Атанас Атанасов смята, че смъртта на началника на кабинета на Ахмед Доган, Ахмед Емин е свързана с пари. Името му фигурира в разработката “Лиани”, в която става въпрос за корупция на ДПС, обясни Атанасов. По думите му мъртвият Емин е бил ковчежник и е държал ключа към черната каса на ДПС. Освен това бившият вътрешен министър Румен Петков е отговорен за прикриването на разработката, защото той е криел корупционните схеми на ДПС, заяви депутатът. Той настоя и главният прокурор Борис Велчев да понесе отговорност, защото част от информацията в разработката е стигнало до прокуратурата, но не са предприети никакви действия.
Българското обществено мнение смята, че Доган е отговорен за смъртта на Емин и това, че не отиде на погребението му затвърждава тезата, коментира още Атанасов. Според него сега чрез твърденията за етническо напрежение в България се цели да бъде отклонено вниманието от отговорността на лидера на ДПС от случилото се. Измислена е мнимата опасност от етническото напрежение, за да се отклони вниманието, приятелите на Доган – бившите комунисти го спасявта по този начин, каза Атанасов и добави, че според него това се прави от кръгове около президента Георги Първанов. Атанасов беше категоричен, че в България няма никакви условия за етническо напрежение и е измислица заплахата от терористични актове. /БЛИЦ