Категорично отказвам да се съглася с изказаната от германския канцлер Ангела Меркел идея за връщане на мигрантите от Германия в страните, в които първоначално са влезли или са регистрирани, срещу дадена финансова облага.  Такава позиция изрази европейският депутат Николай Бареков по време на приветствената си реч на състоялото се днес официалното откриване на годишната среща на Европейските консерватори и реформисти, на която той е съдомакин.

“България е красива, но бедна държава, но не искаме парите на Меркел в замяна на превръщането ни на донор на Германия”,  заяви евродепутатът и препоръча на германският канцлер да не извива ръцете на българския премиер за прием на мигранти от Германия срещу пари.
 
Бареков обяви още, че напълно подкрепя идеята, споделена от българското правителство в лицето на Бойко Борисов, че трябва да се мисли в посока как да бъдат изградени съоръжения за приютяване на хора в беда на територията държави, намиращи се извън Европейския съюз.
 
Пред ръководството на ЕКР евродепутатът отбеляза и, че най-добрата програма до този момент за справяне с мигрантската криза е писана именно от екипа на оглавяваната от него партия през 2014 година. „Фундамент в тази програма е пълното затваряне на европейските граници”, подчерта той.
 
Годишната среща на Европейските консерватори и реформисти се провежда за първи път у нас. За събитието в столицата пристигнаха знакови европейски консерватори. Сред тях са Джефри ван Орден - зам.-председател на ЕКР и член на ЕП от Великобритания, Ян Захрадил - президент на АКРЕ и член на ЕП от Чешка република, Ханс-Олаф Хенкел - зам.-председател на ЕКР и член на ЕП от Германия и Ричард Милсъм - изпълнителен директор на АКРЕ.
 
В рамките на работната седмица европейските депутати ще осъществят редица срещи на високо ниво както с правителствения, така и с неправителствения сектор. На обсъждане ще бъдат поставени ключови за България и ЕС теми катo миграцията, българското председателство на Европейския съвет, сигурността на Балканите и Европа след Брекзит, присъединяването на Западните Балкани и ролята на България в региона.