САЩ не обмислят идеята да използват армията си във връзка с разногласията с Русия относно Украйна. Това обяви в сряда президентът на страната Джо Байдън, отговаряйки на въпроси на репортери на поляната на Белия дом, преди да отлети за Мисури.

На въпрос изключва ли възможността американски войски да влязат на територията на Украйна във връзка със ситуацията на границата й с Русия, той заяви: „Това не се разглежда”.

Байдън каза още, че е предупредил колегата си Владимир Путин за готовността на САЩ да наложат тежки икономически санкции в случай на руска инвазия в Украйна.
 
Принципът за колективна отбрана на НАТО не се прилага за Украйна, каза Байдън.

По-рано днес руският президент оцени разговора си с американския държавен глава като открит и конструктивен. „Разговорът беше много открит, съдържателен и, бих казал, конструктивен. Във всеки случай се надявам, че американската страна също оценява резултатите от нашата среща по този начин", каза руският държавен глава на пресконференция след разговорите с гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

„Имаме възможност да продължим този диалог, струва ми се, че това е най-важното“, призна Путин.

Руският лидер отбеляза, че с Байдън е обсъдил темите за сигурността, разширяването на НАТО на изток, включително за сметка на Украйна, взаимодействието в киберсферата и иранския проблем.

„Говорихме по редица други въпроси, за нормализирането на дипломатическите отношения и т.н. Като цяло говорихме достатъчно дълго и подробно по всички тези теми", отбеляза руският президент.