Като "полезна" определи срещата между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

На брифинг в Белия дом Съливан заяви, че Байдън е дал да се разбере, че дипломацията трябва да се използва за деескалация. Екипите на двамата президенти ще продължат да работят, като Вашингтон ще бъде в близка координация със съюзници и партньори.

Според Съливан двучасовата видеосреща е била под формата на дискусия, като не е имало изнасяне на речи.

По-рано от съобщение на Белия дом стана ясно, че Байдън е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и партньорите в Европа за струпването на войски по границата с Украйна.

Байдън също е посочил, че САЩ, заедно със своите съюзници, ще отговорят със "силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация".

Байдън звъни спешно на Меркел, Макрон, Джонсън и Драги след разговора с Путин

От своя страна Съливан поясни, че за САЩ въпросът за бъдещето на "Северен поток 2" в случай на руско нахлуване в Украйна е oт изключителен приоритет:

"Факт е, че гориво в момента не тече по тръбопровода "Северен поток 2", което означава, че не е действащ. Това от своя страна означава, че не е лостов механизъм за Путин. Всъщност това го превръща в лостов механизъм за Запада, защото ако Владимир Путин иска да види гориво, което да тече по този тръбопровод, няма да иска да рискува да нападне Украйна."

За Вашингтон "Северен поток 2" е руски геополитически проект, който застрашава енергийната сигурност на Европа, но през май Байдън премахна санкциите за неопределен период. 

От брифинга след срещата между двамата лидери стана също ясно, че Съединените щати продължават да доставят материална отбранителна военна помощ на Украйна. 



Източник: БНР