Журналистката Илиана Беновска направи интересно интервю с политиците от БСП Крум Зарков и Деница Златева.
 
 
Илиана Беновска: Лидерът на БСП-Пловдив Георги Гергов каза, че антикорупционният закон на БСП се пише от външни адвокати, а не се ползват юристите на БСП, единствено Вие работите, г-н Зарков, но не работят Янаки Стоилов, Мишо Миков и т.н. кадри подготвени. И аз като колежката искам да разбера кой точно пише този закон, ще го скриете ли като автор? Говори се за разни адвокатски кантори.
 
Крум Зарков: Не, няма да скрия абсолютно нищо, тъй като няма нищо за скриване! Този законопроект, началото му беше поставено и беше написан от депутатите на БСП от правната комисия, сред които съм и аз. Беше изпратен на всички членове на НС. Две или три седмици преди да заговорим за него публично беше изпратен на имейлите на всички членове на НС, където действително има много качествени юристи, които са имали възможност да се запознаят с него. След това беше изпратен и на кантората, с която ние работим, не за да го напише, а като консултация, така, както сме правили с всички законопроекти?
 
Илиана Беновска: Коя е тя?
 
Крум Зарков: Тази кантора се казва „Илиев и партньори”. Тази парламентарна група работи с нея, със същия адвокат е работила и предишната парламентарна група, и по-предишната, най-малко трима председатели.
 
Илиана Беновска: Как сте го избрали този Петър Илиев?
 
Крум Зарков: Това беше решение на парламентарната гурпа мисля на първото й заседание.
 
Илиана Беновска: Как сте го избрали?
 
Крум Зарков: Адвокат Петър Илиев е работил с парламентарната група през последните 5-6 години почти непрекъснато.
 
Деница Златева: От 42-то Народно събрание.
 
Крум Зарков: Той е например автор на последните ни 5 или 6 конституционни жалби. Няма тук нито нещо ново, нито някаква новина, или каквото и да било.
 
Илиана Беновска: А как сте го избрали, г-н Зарков?
 
Крум Зарков: Неговото CV предполагам може да Ви бъде предоставено. Първото решение на групата беше, ако нещо се е променило спрямо предишните работи, то е, че сега всичко е ясно, видимо, с договорни отношения, в които няма абсолютно нищо скрито. А за продължаването на закона и дали може да се ползва експертизата, разбира се! Правният съвет, който беше създаден наскоро към НС вече заседава един път, надявам се да заседава още и всеки, който може да допринесе за този законопроект той да бъде изчистен в детайли, защо не? Истината е, че в момента работим много активно, отразявайки препоръките от срещите, които правихме досега и за които ви информираме, включително и с днешната пресконференция. Един законопроект не се пише така на коляно и ние работим много сериозно.
 
Илиана Беновска: Нека да изясним това, извинявайте, но това дружество работи в сферата на енергетиката, в търговското, строителното, недвижими имоти, природни ресурси и т.н.
 
Крум Зарков: Адвокат Петър Илиев е единственият, доколкото съм запознат, автор на дисертация по законодателния процес в България. Човекът е изключително компетентен и работи добре.
 
Илиана Беновска: Колко получава?
 
Крум Зарков: Не знам.
 
Илиана Беновска: Ако няма други въпроси може ли да попитам нещо?
 
Деница Златева: Мисля, че въпросът с кантората е изчистен, не виждам защо трябва да се връщаме!