Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов може да бъде освободен от поста днес, пет месеца след като подаде оставка.

Оставката му влезе в дневния ред на депутатите, за което предложи председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков. Това бе прието със 122 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". ПП-ДБ и БСП се въздържаха.

Предложението предизвика силно възмущение в групата на ПП-ДБ, тъй като така здравната каса ще остане без шеф. Михайлов бе избран начело на здравната каса на 29 юли с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Той бе номинация на ПП-ДБ. През ноември пък бе избран заместникът му проф. Момчил Мавров по предложение на ГЕРБ, но след скандали в сглобката и без подкрепата на ПП-ДБ.

Предложението предизвика остра дискусия между парламентарните групи.

"Вие променихте този закон, считахте, че ще ви минат всичките назначения. Неможачи.

Ние като опозиция имаме точни и ясни правила. Вие дори нямате представители кои са ви назначенията. Всички страдаме за това, какви са ви решенията", обяви Цончо Ганев от парламентарната трибуна. 

"Ние бяхме твърдо против още при назначението на този управител. Вие направихте така, че да си назначите свои хора на тази позиция", обясни Андрей Чорбанов от ИТН. 

"Какво се случва в момента? След поправките в конституцията има изричен текст, че служебното правителство се занимава изрично с изборите.

Тази зала погазва нейната философия. Освен нас, всички погазваме тази философия.

Аватарите на Волен Сидеров помагат с решенията на ГЕРБ негласувайки. "Възраждане" са си такива", каза Явор Божанков от ПП-ДБ.

"Във всеки един момент партия "Възраждане" са на каишка на Бойко Борисов. Те говорят за пудели, но са най-големите пудели в залата.

Действат заедно с чалгата на политиката", посочи Искрен Митев от ПП-ДБ. 

Странен обрат обаче настъпи с оставката на шефа на здравната каса. Малко след като председателят на парламента Росен Желязков предложи тя да бъде гласувана от парламента, се оказа, че той я е оттеглил.

Преди минути от трибуната депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов обяви, че в 10,00 часа тази сутрин Михайлов е оттеглил оставката си.