"Промените, които бяха гласувани в Кодекса за социално осигуряване, наистина гарантират, че нито един пенсионер няма да бъде ощетен. Защото се дава право на всеки бъдещ пенсионер да се изчислят по действалата до края на 2018 г. методика, чрез представяне на необходимите документи. Тя ще бъде изчислена и според новата методика и ще бъде служебно избран по-добрият". Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в предаването"Беновска пита" по Канал 3 по повод промените в Кодекса за социалното осигуряване и конкретно изчисляването на пенсиите.

По думите му до промените се е стигнало, тъй като анализите са показали, че от последно приетата промяна, все още има голям брой пенсионери, които са ощетени.

"Затова се даде тази възможност. С нея се дава възможност, за тези които новата методика е по-благоприятна, да им се изчислява пенсията по нея. За тези, които имат съмнения, да използват старата методика", каза Петков.

Преминавайки към темата за защитата на децата.

"Децата са най-ценното, с което разполагаме и заради това Националната стратегия за детето предизвика много спорове и дискусии. Тя се изготвя съгласно Закона за закрила на детето, за да има успех, трябва да е широко подкрепена. Затова предложихме да бъде удължен срока за обществени консултации.

Не съм съгласен с тезата, че се водим от стратегията в Норвегия. Мисля, че се заиграваме със страховете на хора. Няма дори намек за подобно вземане на намеците.

Самото изготвяне на стратегията беше част от един конституционен процес. В нея участваха много неправителствени организации. Но явно все още има такива, които не са съгласни, заради което удължихме срока", обяви Петков и уточни, че е поканена да се включи и Православната църква, за да се разсеят страховете.

По думите му целта е семейството да бъде подкрепено пред новите предизвикателства, пред които то е поставено обществото, например новите технологии.

Изтъкна, че например ромите, за да бъдат накарани да водят децата си на училище, вече е предприета законодателна мярка и по-точно приетата миналата седмица промяна, според която при неизвинени отсъствия на детето, ще бъдат спирани социални помощи.

"Мисля, че с направеното до момента, с механизма за включването на децата в училище, бяха постигнати резултати. Сега целта е не само да бъдат вкарани, а да бъдат задържани.

Затова се предвиждат и санкциониращи мерки. Например досега, ако детето имаше над 5 неизвинени отсъствия, социалната помощ се спираше с възможност да се възобнови следващия месец. Сега вече ще се спира за една година. Т.е. по-голяма е мярката", каза социалният министър.

"Когато семейството е безотговорно, трябва да бъде заместено", каза Петков на въпрос дали учителите са тези, които ще купуват обувки и учебници на децата. Той обясни, че в момента се работи на поднормативните актове, които да регулират този въпрос и уточни, че законът ще влезе в сила от следващата учебна година.