Смущаващо е, че министърът на икономиката, преди да е станал министър, е започнал действия по смяна на членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Това заяви пред БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ.

В четвъртък стана ясно, че Кирил Петков е внесъл предварителни искания за промени в надзорния и в управителния съвет на Българската банка за развитие още на 11 май и след това го е оттеглил.

БНБ разкри кога министър Петков е започнал да иска рокади в ББР

„Няма как един министър, преди да е встъпил в длъжност, да извършва каквито и да е правни действия и те да са легитимни”, заяви Атанасова.

По думите й, тази банка подпомага всички фирми в ковид кризата. „Всички тези фирми, около 40 000 са договорните партньори, ползват кредит, не държавна помощ.

Не зная как министър ще си позволи да кани юридически лица, получили кредит, за разговор и да ги пита за какво са ползвали кредитите. Това е толкова несериозно”, подчерта Атанасова.

По отношение рокадите, които служебното правителство прави, нежното острие на ГЕРБ заяви, че е нормално за всеки кабинет, в това число и служебен, да работи със свои доверени лица в политическите кабинети.

„Ако заявката е, че този кабинет ще организира избори и трябва да гарантира честни избори със смяната на областни управители, шефове на областни дирекции на МВР... Но какво общо имат изборният процес с Агенцията по горите, или с НАП или с всички други агенции, в които бяха извършени смени?”, попита тя.

Според нея скандалът с подслушването е хвърлени в пространството думи. Тя показа документи, поместени във фейсбук профила на Бойко Атанасов, и заяви, че това става по много строг ред.



„Вижте колко реквизита има, колко подписа... Едно искане за СРС става по следния начин: служба заявител прави искане до прокурора. Единствено съдия може да разреши използването на СРС. Без подписа на съдия това не може да се случи. Специална комисия от трима члена унищожава тези СРС-та по определен ред, отново след разрешение на прокурор”, поясни Атанасова.

„Министърът на правосъдието уведомяван ли е за проблем със СРС и липса на разпореждане от съдия? Не може да призоваваме за доверие в институциите и да злоупотребяваме с тях. Това засяга работата им, доверието на хората в тях.

Грубо се газят и законите, и Конституцията. Някой излиза и хвърля някакви данни в пространството. Има нужда от доказателства. Не смятам, че е редно именно министър Рашков да няма доказателства.

Няма как да не остане следа никъде”, категорична бе Атанасова.