Представители на български организации зад граница се обявиха за гласуване по пощата на предстоящите парламентарни избори по време на видеоконферентен разговор с президента Румен Радев, пише "Монитор". 

Виртуалната среща е част от консултациите за провеждане на изборите, които организира държавният глава преди да насрочи дата. 

"За първи път правим избори в условия  на пандемия. Особено важно е да бъде гарантирано правото на глас на всеки българин, независимо къде се намират по света", каза президентът Румен Радев по време на днешната консултация.

В нея взеха участие наши сънародници, пребиваващи в 8 държави. Всички те споделиха мнението че е трудно да се прави прогноза как ще се развие епидемичната ситуация  

От Австрия икономистът Атанас Пеканов, който е и част от Стратегическия съвет към държавния глава, коментира, че новият щам на коронавируса създава допълнителна несигурност. Според него по-късното провеждане на изборите би трябвало да омекоти ситуацията.

Той разказа, че Австрия е оповестила ясно епидемичните стойности, към които се стреми, и въвежданите досега локдауни са помогнали за намаляването на заболеваемостта.

Пеканов добави, че може да има проблеми със струпването на хора, а тук се явява възможността за гласуване по пощата.