България е отказала обиск в дома на Костадин Хаджииванов в Петрич по искане на германските власти, отправено през октомври м.г. към Върховна касационна прокуратура. Това съобщи пред в. “Труд” старши прокурорът Матиас Николай, говорител на пазителите на закона в баварския град Аугсбург.
В тамошен затвор в момента се намира известният с прякора си Коце Маца в очакване на процес пред Областния съд. Той бе арестуван на 1 септември т.г. на влизане в Гърция по силата на европейска заповед за задържане, издадена от прокуратурата в Аугсбург и потвърдена от местен съд. Кой знае защо обаче българските власти научили за задържането на Хаджииванов от медиите. Според г-н Николай било сигурно, че България няма да предаде на немското правосъдие Хаджииванов и това било разбираемо. Самата ФРГ предавала в крайни случаи свои граждани на чуждо правосъдие, предпочитала да заведе свое следствие.

Според старши-прокурора на Аугсбург д-р Ларс Бауман обаче е имало следствено-тактически съображения, за да не се изпрати европейската заповед за задържане на Хаджииванов в София. Така при ареста на петричанина в Гърция прокуратурата ни бе изненадана и дори изпадна в покруса.

“България де факто отказа сътрудничество по случая с Хаджииванов”, заявил източник от правосъдното министерство в Мюнхен, пожелал анонимност. Той уточни, че Върховната касационна прокуратура на България е изпратила германското искане от октомври м.г. за обиск в дома на Коце Маца до местната прокуратура в Петрич. Оттам внесли искане до Петричкия районен съд да разреши обиск. Съдът обаче го отхвърлил с мотив, че има надхвърляне на компетенциите му. Районният съд препраща преписката до Окръжна прокуратура в Благоевград. Тя внася въпроса в Окръжния съд. На закрито заседание магистратите оставят искането без последствия. Преписката е пратена обратно до ВКП с мотива, че би следвало да се направи обиск в дома на Хаджииванов в столичния квартал “Драгалевци”, където той пребивавал, а не адреса му в Петрич. Германците обаче са категорични – местоживеенето на Хаджииванов е в Петрич и искането им е за обиск там. Така от София връщат случая на Петрич и така се губи ценно време.

"Изпълнихме всичко, което колегите от немската прокуратура и следствие поискаха от нас по случая с Костадин Хаджииванов", категоричен бе следователят от Националната следствена служба Васил Асенов. По думите му през пролетта от немските спецслужби пристигнала поръчка за извършване на следствени действия във връзка с Коце Маца. "С немските ни колеги обискирахме къщата на Хаджииванов в София - не в Драгалевци, а в Бояна, където той твърдеше, че живее под наем. Вътре обаче не открихме нищо интересно", каза Асенов. Той заяви, че не е чувал за искане от Германия за претърсване на имотите на боса на "Беласица" в родния му град Петрич. /БЛИЦ