Министерският съвет е освободил предсрочно председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), съобщава "Флагман“ след направена справка с правителствената система за правна информация.

Решението е взето на 5 януари, но не е оповестявано от пресслужбата на Министерския съвет. 

Освободен е Борис Димитров, чийто втори 5-годишен мандат изтичаше през ноември 2022 г. На негово място е назначен Цвятко Георгиев.

Засега на постовете си остават зам.-председателят и тримата членове на ДКСИ.

Борис Димитров бе председател на ДКСИ от 2012 г. и бе считан за човек на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Новият шеф на Комисията Цвятко Георгиев пък се смята, че е близък на ген. Атанас Атанасов – съпредседател на „Демократична България“ и лидер на партия ДСБ.

Атанасов зае ключови позиции в настоящото Народно събрание – зам.-председател е на парламента и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На сайта на ДКСИ вече е отбелязана смяната на върха.

В биографията на Цвятко Георгиев, публикувана там, се съобщава, че той има дългогодишен опит в системата за национална сигурност.

Професионалната му кариера започва през 1993 г. последователно в МВР, Национална служба “Сигурност”, ДАНС, Народно събрание, Министерски съвет, където заема различни експертни и ръководни длъжности, включително - началник на направление, директор на дирекция, заместник-министър.

В периода 2002 – 2009 г. участва в разработването на законовата и подзаконовата нормативна база в областта на защитата на класифицираната информация, изграждането на националната система за защита на класифицираната информация и интегрирането ѝ в системите на НАТО и ЕС.

Висшето си образование завършва през 1992 г. във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “История и география” и продължава в обучения за придобиване на интердисциплинарни знания и професионални квалификации в науките за човека и обществото през юридически и психосоциални дискурси.

Любопитен момент в биографията на Цвятко Георгиев е, че той остана зам.-министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов 2“, след като партията, на която бе член – ДСБ, отиде в опозиция.
Тогава Георгиев обясни, че Атанас Атанасов вероятно го е предложил на поста.

Новият шеф на ДКСИ бе кандидат за депутат и водач на листи на „Демократична България“ на парламентарните избори през миналата година.

Промяната на върха в Държавната комисия по сигурността на информацията е любопитна и в контекста на случващото се с председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. 

Припомняме, че ДАНС отне допуска на Цацаров до класифицирана информация. БНР съобщи, че шефът на КПКОНПИ е пуснал жалба срещу това именно пред ДКСИ, която се очаква в следващите дни да вземе решение по казуса.

На консултациите при президента Румен Радев в началото на декември преди сформирането на настоящото правителство, от „Демократична България“ поставиха въпроса с кадрите в сектор „Сигурност“ и дори поискаха смяната на главния секретар на МВР.

В този контекст назначението на Цвятко Георгиев може да се приеме, че е част от търсенето на баланс в сектора.