Чуждестранната преса излезе със заглавия, посветени на избирането на Кирил Петков за нов български премиер и гласуването на неговото правителство днес следобед.

БГНЕС подбра някои от публикациите, на чиито първи страници се появиха коментари минути след края на заседанието на Народното събрание.

„Политико“: Край на месеци политически сътресения

Българският парламент сложи край на месеците политически сътресения с одобрението на ново правителство, ръководено от политическия новак и възпитаник на Харвард Кирил Петков. Така писа „Полтико“ след гласуването в българския парламент.

"Днес е важен ден за продължаване на промяната", цитира думите на Петков медията. "Първата ни задача е да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно."

София е разтърсвана от криза на върховенството на закона от лятото на 2020 г., когато хиляди антикорупционни протестиращи излязоха по улиците, за да поискат оставката на тогавашния премиер Бойко Борисов. 

Изборите през април отстраниха Борисов от власт, а вторият вот през юли не предложи никакъв път към ново правителство, преди Петков да се появи през ноември. Така коментира „Полтико“, цитирайки в заключение отново думите на новия премиер: "Мандатът на това правителство ще се основава на политиката на нулева толерантност към корупцията".

Ройтерс: Новият премиер на България се заема с изчистването на корупцията, интеграцията в ЕС и НАТО и спора с РСМ

Корупцията ще бъде разкрита, обещава новият министър-председател на България, съобщава от своя страна Ройтерс.

Новият министър-председател на България се ангажира да изчисти цялата корупция, цитира медията.

Одобрението на състава на неговото широко коалиционно правителство слага край на месеците на политическа безизходица в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Ройтерс цитира и думите на Петков пред залата преди избирането си, призоваващи всички депутати да подкрепят законовите промени, необходими за преустройство на съдебната система.

„Петков ще ръководи четирипартийния алианс на политическите опоненти на Борисов с обещанието да подобри обществения живот, да ускори растежа до над 5% годишно и да улесни по-бързото догонване на по-богатите западни партньори“, продължава агенцията. 

„Кабинетът му ще трябва да ръководи България по пътя към предизвикателства, вариращи от справянето с високите разходи за енергия и ниските нива на ваксинация срещу коронавирус до подготовката на малката и отворена икономика за влизане в еврозоната през 2024 г. Петков обеща да задълбочи интеграцията на България в ЕС и трансатлантическия алианс НАТО и да активизира преговорите със съседна Северна Македония за разрешаване на историческия спор“.

„Блумбърг“: Правителството на Петков може да има трудности да изкара целия мандат

Българските депутати подкрепиха кабинет, който обещава да сложи край на корупцията, съобщи „Блумбърг“

Ново правителство, ръководено от защитник на корупцията, получил образование в Харвард, пое властта в България, слагайки край на политическото противопоставяне, което блокираше борбата на страната-членка на Европейския съюз с корупцията и използването на средства от блока.

"Ще настоявам за разкриване на корупцията от най-ниското до най-високото ниво", цитира агенцията Петков пред парламента, както и обявяването му за "нулева толерантност към всеки лев, похарчен незаконно".

Класирана като най-корумпираната страна в ЕС, България от години е подложена на критики заради неспазването на върховенството на закона. Други членове на блока не я допускат до Шенгенската зона за свободно пътуване, а Европейската комисия заяви, че е необходим напредък в съдебната система, за да одобри достъпа ѝ до средства за възстановяване, съобщава още агенцията.

Според нея макар че успя да си осигури мнозинство след едномесечни преговори, правителството на Петков може да има трудности да изкара пълен четиригодишен мандат. Коалицията му включва още три партии, които в миналото са отказвали да си сътрудничат, припомня „Блумбърг“.

“Джерусалем пост“: Харвардски възпитаник се заема с корупцията и икономическия растеж

Българските депутати избраха Кирил Петков, лидер на новата центристка партия "Продължаваме промяната" (ПП), за министър-председател на балканската страна в понеделник, коментира израелската медия.

„41-годишният Петков, предприемач с харвардско образование, който обеща нулева толерантност към корупцията, за да помогне за стимулиране на икономическия растеж, спечели ясно мнозинство от 134 гласа в 240-членния парламент, след като неговата партия ПП скрепи управляващия четирипартиен алианс“, се казва в коментара.

„Дейли Мейл“: Ново правителство се заема с възстановяване на стабилността в България

Парламентът на България официално одобри новото правителство на страната, ръководено от центристи, в опит да възстанови стабилността, да се справи с кризата с коронавируса и да стимулира икономическото развитие в най-бедната страна-членка на ЕС. Така написа британското издание „Дейли Мейл“.

Петков, предприемач с образование от Харвард, който беше министър на икономиката в предишния служебен кабинет, обяви, че прозрачността на публичните разходи, нулевата толерантност към корупцията и реформите в съдебната система ще бъдат крайъгълните камъни на неговата правителствена програма. Той също така обеща България да продължи да се движи по проевропейски и пронатовски път.

"Това, което ще управляваме, не са нашите пари, а парите на всички български граждани", цитира Петков „Дейли Мейл“.

Сред другите приоритети на новото правителство, които изрежда британския вестник, са справянето с демографската криза, нарастващите разходи за живот и повишаването на бавното ваксиниране срещу коронавирус.

Страната с население от почти 7 млн. души е с едно от най-бързо намаляващите населения в света, както и с най-голямо неравенство в доходите сред 27-те страни от Европейския съюз, припомня медията.

“Ханделсблат”: Четирипартийно правителство оглави властта в България

Четирипартийно правителство бе одобрено в България с очакване да ръководи страната следващите години. Приоритети са отлаганата съдебна реформа и борбата с корупцията, както и справянето с нарастващите цени на електроенергията и кризата с короната. Това е коментарът на немското издание.

ГЕРБ, която е втората по сила партия, е в политическа изолация заради корупционни практики, коментира още медията.

"Зюдойче Цайтунг": Ново правителство с огромни амбиции

След поредица от неуспешни опити България има ново правителство - и то с огромни амбиции. Кирил Петков ще бъде новият министър-председател на югоизточната страна от ЕС, съобщава немската медия.

Смяташе се, че е доста вероятно коалицията отново да се провали. Фактът, че сега се стигна до съюз под ръководството на ПП, е удовлетворение и за президента Румен Радев, който наскоро беше утвърден на поста си на изборите. Той открито застана на страната на протестиращите, които миналата година излязоха по улиците с десетки хиляди души срещу повсеместната корупция и системното облагодетелстване на олигарси по време на правителството на ГЕРБ на дългогодишния премиер Бойко Борисов.

Петков и Василев и техните коалиционни партньори имат отговорността да "разрушат една дяволска структура на властта и да се справят с корупцията и беззаконието, неравенството, несправедливостта и подривната дейност на държавата", цитира „Зюдойче“.

От гледна точка на Брюксел обаче един основен проблем едва ли ще изчезне скоро, дори и при новото правителство, смята немското издание: България блокира преговорите за присъединяване към ЕС със съседна Северна Македония. Българската позиция "остава такава, каквато е", цитира „Зюдойче“ Петков, въпреки че искането и двете страни е да бъде "постигнат напредък" и да се работи за "добросъседство". Но неговото правителство, добави той в заключение, ще отстоява основно българските интереси.

ТАСС: Новото правителство в България с послание към опозицията

Кирил Петков, един от лидерите на коалиция "Продължаваща промяна", която спечели предсрочните парламентарни избори в България на 14 ноември, стана новият министър-председател на страната.

"Очаквам с нетърпение и надежда новото правителство", цитира руската агенция българският президент Румен Радев преди началото на парламентарния контрол.

"Само ако работим в екип, можем да постигнем целта", подчерта Петков, цитиран от ТАСС, в обръщението си към депутатите, като същевременно призова опозицията да бъде конструктивна, критична и наблюдателна.

Медията публикува и подробен списък на бъдещите министри и заеманият от тях ресор.

РИА Новости: Канадски емигрант и харвардски възпитаник оглави властта в България

За назначението на Петков като премиер съобщи и РИА Новости, поставяйки акцент в биографията му върху емигрирането заедно с родителите му в Канада в средата на 90-те години, изучаването на финанси в Университета на Британска Колумбия, а след това и на бизнес администрация в Харвардския университет.