„Всяка една война е възможно най-лошото нещо. Войната е продължаване на политиката, но вече с други действия. За жалост от това страдат невинни хора.

Най-важното нещо е запазването на мира.“, това каза народният представител от БСП, член на Изпълнителното бюро на левицата и председател на комисията по транспорт в парламента Борислав Гуцанов в ефира на БСТВ. Той посочи, че трябва да се направи, така че военният конфликт да свърши по най-бързият начин.
 
По повод на информацията относно биолабораториите в Украйна Гуцанов каза, че китайското външно министерство е първото, което е казало нещо по темата. „Не трябва с двоен аршин да се мерят събитията, които стават в света“, отбеляза народният представител. 
 
По думите му трябва да сме много обрани и умерени, когато приемаме декларации или искаме да наложим мораториум, или ембарго. Социалистът направи ретроспекция на събитията, които предшестват настоящия конфликт между Русия и Украйна.

„Това, което се е случвало тогава, сега вече има своето отражение. Русия многократно предупреждаваше. Съжалявам, че дипломацията не можа да намери своето решение. Силно се надявам да се намери такова и да се спрат кръвопролитията“, допълни народният представител.
 
„Ние трябва да гледаме нашият национален интерес и европейския интерес, защото сме част от обединена Европа“, каза Гуцанов. Той даде пример с инфлацията при хранителните стоки и горивата и попита риторично дали българската икономика би могла да издържи на този напор.
 
Социалистът изрази удовлетворението си от това, че парламентарната група на БСП не е подкрепила санкциите. „Радвам се, че министър Нинова и министър Иванов поставиха въпроса за изхранването на населението. Надявам се, че ще се намери зрялата среда и правилния подход към случващото се.“
 
Борислав Гуцанов заяви, че се надява да има трайно решение на конфликта. „Безспорно Русия няма ли сигурност за своите граници, тя няма да се чувства спокойна. Трябва да се намери тази златна среда и тя да не се решава със силата на оръжието, а със силата на преговорите и на разума“, заяви депутатът.
 
По отношение на срещите на тема транспорт председателят на транспортната комисия каза, че предстои да се направи среща в Бургас и в още няколко града, за да се изготви цялостна стратегия в транспортния бранш.

„Това, което се случва през последните 25-30 години е пълен абсурд. Не може ние да имаме такова географско положение и да не се възползваме от него. Не може да имаш пристанище Варна и да нямаш интермодален терминал на пристанището“, каза още Борислав Гуцанов и допълни, че единият от основните инвеститори е Китай – това ще донесе работна ръка на българска земя, а също и милиони приходи в хазната. 
 
По думите му интермодален терминал между Варна и Русе е задължително да бъде направен. „Ще бъдем в Бургас, след това в Русе. След тези срещи ще седнем и ще кажем какви са категоричните ни планове. По този начин ще се развива морският ни транспорт, по този начин ще се развива ЖП транспорта, това ще бъдат коридорите“, каза Борислав Гуцанов.
 
В заключение членът на Изпълнителното бюро на столетницата коментира решението на ИБ на БСП няколко работни групи да обиколят областите в страната.

„Трябва да се види реалното, организационно състояние на БСП. Да се види какви са проблемите вътре в БСП, кои са проблемите в градовете, кои са потенциалните ни кандидати за кметове и общински съветници. До средата на април трябва всичко това да е направено, за да може действително да се спечелят местните избори.“