Премиерът Бойко Борисов присъства на първата копка на на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC.




По време на събитието президентът Росен Плевнелиев съобщи, че са му се обадили от Гърция, откъдето са му заявили, че България е с поне 10 години напред със суперкомпютъра. 

На свой ред Борисов му каза, че току що се е върнал от място, което е било изостанало с поне 50 години назад

По думите на Борисов компютърът ще помага за разработването на лекарства, ще помогне на изследователите да напреднат с години. 
 

Пет такива са компютрите в Европа и те ще бъдат мрежа, т.е. ние ще сме част от най-мощната мрежа, коментира Борисов.

И с Фолксваген има морална победа. Обадиха се и казаха, че явно нашата оферта е по-добра, каза президентът по повод отказа на компанията да прави завод в Турция. 

Не сме и мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствени в целия регион. Към 16 милиона лева участва и България. Да благодарим и на ЕК, посочи Борисов и припомни как преди време Плевнелиев му говорил един час за това нещо, а по това време Мария Габриел още тичала по поляните, била дете.

Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби, пошегува се Борисов заради изтеклите снимки от дома му преди време.

Премиерът и пусна шега с астрологически привкус. Борисов попита кога свършва злощастният "Ретрограден Меркурий". Получавайки отговор 12 юли, той заръча, ако ще се започва нещо ново, то тогава да е. 

Борисов отказа да коментира есемесите на Бобоков и подчерта за отношенията си с президента: Никого не нападам, а вие казвате, че водим война". По думите му, той строи пътища и суперкомпютри. 

Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД, съобщиха от Министерството на икономиката.

В събитието участват още министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри.

Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Капацитетът на машината може да бъде използвана в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания.

Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.