Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи горещ коментар около събитията, които тресат цялата държава и разкри кой министър се е превърнал в спорна точка по време на преговорите.

„Изкарахме 9 месеца. През това време дадохме десетки пресконференции. Аз се учудвам, че не се научиха да не използват епитети. Показваш едно истинско лице, когато използваш такива епитети. Дадените декларации за отказ е нарушение на договорката.

Те не спряха да пътуват и да взимат решения за стотици милиони.

Ако искаме да имаме правителство, трябва да изработим такъв преговорен екип, за да може да се достигне до правителство. Още преди месец разговаряхме с Петков за рокадите в кабинета“. Това заяви Бойко Борисов на извънреден брифинг на ГЕРБ.

Мария Габриел излезе рамо до рамо с Борисов и посочи тези 4 неща

"Преди няколко дни ние излязохме и казахме желанието си да имаме правителство и сме готови на същите министри. После те казаха, че министрите не ги интересуват, заяви той.

„За срок на службите не се договорихме, защото те в момента са доста добре интегрирани с нашите международни партньори. Ако това е препъникамъкът, аз ще се съглася.

Единственият спор беше относно министър Тагарев. Ние направихме компромис.

Не мога да зачеркна тези 9 месеца и тези хора, с които работихме. Аз не мога да си позволя да използвам епитет.

Знаехме, че те много желаят да са министри, а снощи разбираме, че не искат. Много трудно е да накарам партията да се върне назад“, добави лидерът на ГЕРБ.

Кабинетът гори: Това име е ябълката на раздора, Борисов размахал пръст на ПП за...

Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице? Това споделена отговорност ли е, като до тях застана 11 министри?

Когато Нинова тропа по масата Петков се съгласява, а когато ние кажем нещо за неизпратена помощ, ние чупим правителството“, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ допълни още, че само от Мария Габриел зависи дали ще приеме извиненията, ако ѝ бъдат дадени. Той посочи още, че точката за гласуването на кабинета няма да бъде внесена днес.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Призовавам ПП-ДБ веднага на се извинят на ГЕРБ и на Мария Габриел. Аз винаги съм казвал, че подкрепям констутиционната реформа на Христо Иванов. Докато се вкара точката за гласуване на кабинета в парламента, министрите могат да се сменят 100 пъти.

Има път назад, но той минава през това, дали Мария Габриел ще приеме извиненията. Ако пусна сега Делян Добрев, той такива неща ще каже, че няма да можем повече да седнем на масата за преговорите", каза още Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук