Министрите от кабинета в оставка отчетоха нивата на безработицата и мерките за бизнеса и семействата пред премиера Бойко Борисов. 

"Към днешна дата сме се върнали към нивата на безработица от преди кризата - около 6%. Едно от най-ниските нива в Европа. Около 300 000 души са сменили работата си", заяви министърът на социалната политика в оставка Деница Сачева. 

1 148 млрд. лв са изплатени по мярката 60/40, 168 лв. за мярката 80/20, като са запазени 30 000 работни места. 

62 млн. лв са по мярката "Запази ме" и около 22 млн. лв. за безработни, наети чрез мерки за субсидирана заетост. За семействата, чиито деца са учели онлайн, са изплатени 61 млн. лв.

Относно предложение за следващото заседание на Министерски съвет, Борисов заяви: Докога ще имаме МС? Аз се глася да нямаме, да си съставят правителство. 

Деница Сачева разкри, че до юни хората са подсигурени: "С министър Ананиев ще направим така, че до юни хората да се чувстват спокойни". 
Поради мораториума не могат да се наемат безработни по няколко оперативни програми, алармира министър Сачева. 

"Те не се интересуват на кого пречат - толкова добронамерено им казахме, че ако имат нужда от помощ, ще им помогнем", отговори Бойко Борисов.  

"Работи се ускорено по антикризисните мерки. Засилен интерес има към процедурите на ББР. Над 5 000 физически лица са получили безлихвени кредити", съобщи министърът на икономиката в оставка Лъчезар Борисов. 160 млн. лв е интервенцията към бизнеса. Според него мораториума пречи на привличане на инвестиции. 

6 млрд. лв. са отишли при хората. Интересува ме само добруването на хората, категоричен бе Бойко Борисов. 

За политическата обстановка Борисов заяви, че всички действия на НС са в помощ на Радев и президентските избори. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!