Българският премиер Бойко Борисов похвали ролята на Турция в борбата с терористите от “Ислямска държава“ (ИД), като заяви, че никой не може да замени страната в това отношение, съобщи в. "Сабах".
 
Борисов направи коментара на пресконференция след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.
 
Българският премиер подчерта, че геостратегическото местоположение на Турция между двата континента я прави незаменим партньор на НАТО.
 
"Никоя държава не може да замени Турция в борбата срещу ИД", каза той в отговор на въпрос дали България да може да замени Турция в НАТО.
 
Борисов също така похвали усилията на Турция да предотврати притока на нелегални мигранти към Европа. "Турция се придържа към споразумението и не е имало нито едно влизане от нелегален мигрант от Турция в България", каза той.
 
Българският премиер заяви още, че се противопоставят на санкциите срещу Турция заради закупуването на системи за противоракетна отбрана С-400, произведени от Русия.
 
"Не мога да давам съвети на американския Конгрес, но дипломацията трябва да бъде приоритет", заяви Борисов по повод одобрението на законопроект в Сената на САЩ за налагане на санкции на Турция. Той заяви, че диалогът и дипломацията трябва да бъдат предпочитани пред санкциите.