Надявам всеки български гражданин да осъзнава, че не можем да забраним пътуванията. Така че ние наистина просто ги умоляваме да не пътуват. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвещанието в МС във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България.

На срещата присъстват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Всеки е с глава на раменете си и може да разбере, че това не е само риск за него. Виждате за трима души какви усилия положихме да ги приберем, за да не стоят там, а сега някой нов да се натика да стои там - не бива! Харчим много пари да си ги прибираме", добави той.

Борисов спешно привика трима министри

"Понеделник ще има извънредна среща на здравните министри на Европа. Докато всичко това се разбере и за този вирус се намери ваксина как се лекува, няколко седмици ви умоляваме и настояваме да не пътувате, освен ако не е нещо жизнено важно. Искаме още днес да затегнем мерките за контрол", каза още Борисов.

"Гранична полиция в нито една държава не е спряла епидемия, но може да я забави. Призовавам всички граждани веднага на аерогарата - термокамери, екипи за обезопасяване. Може някой да е болен от друг грип, да не се противопоставя… това е огромен риск за близките и приятелите му", добави премиерът.

"Много внимателно проследете китайските граждани – връщат се от борсите по ресторантите и т.н. Всички трябва да минат през карантинен период", каза Борисов.

Той отправи и специална молба министър Захариева: "Пак се чуй с китайския посланик и външен министър! Това не е срещу Китай – просто страховете са големи. Руснаците спряха полетите, турците ги намалиха поради липса на пасажери. Но много бързо се развиват тези неща".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!