Премиерът Бойко Борисов поиска извинение за изявлението на Чавушоглу. Според министър-председателя думите му са лош сигнал и проява на лошо възпитание. Борисов коментира становището за намеса на Турция във вътрешните работи на България на трибуната след четиристранната балканска среща в Румъния.

Повод стана присъствието в северната ни съседка на вицепрезидента на Турция Фуат Октай. Той дойде за неформална вечеря, по покана на румънския премиер.

„Ядосан съм от това непремерено изказване на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен Законът за вероизповеданията у нас. То е категорично неприемливо, не само, че е неприемливо, но и не е вярно“, каза Борисов и припомни, че тази вечер ще има разговор с вицепрезидента Фуат Октай.

Припомняме, че по-рано днес по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на външното ни министерство бе извикан посланикът на Турция Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ