Бойко Борисов: Доста месеци вече се работи по темата и пак казвам – в Европа го наричат газов хъб „Балкан”, руската страна предпочита газоразпределител, но става въпрос за едно и също нещо. Така че с днешната си позиция вървим в посока за така наречения „Български поток” на територията на България. Много е направено от страна на министерството, Томислав Дончев много активно работи по случая, както и „Булгартрансгаз”. Досега всички условия бяха необвързващи, сега отиваме на трета фаза. Държавният регулатор трябва да одобри, казвам чакаме да одобри или да не одобри предложението ни, за да отидем към третата фаза. Третата фаза вече е обвързваща. Това означава, че който резервира капацитет, това означава, че е реално взетото решение и то трябва да стане в началото на декември. Така че ние спазваме абсолютно всички европейски правила, по картата, която Жан-Клод Юнкер донесе и пред всички вас остави в София. То не е само български интерес и българско решение, защото зад нас чакат сърбите, унгарците и австрийците. Ние, понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа. Така че към момента сме си свършили ангажиментите, работата, срещите, които проведохме в Москва и София, а и в Брюксел, така че съм оптимист.
 
Илиана Беновска: Но, посланикът на САЩ, Рубин се противопостави и каза, че 14 държави в Европа се снабдяват с руска газ, как пък ще оправдаете пред американците това?
 
Бойко Борисов: Ние не оправдаваме пред никой българския национален интерес. Това е първото, което трябва да се знае. Второ, българският национален интерес изисква и затова само преди седмица бяхте с мен в Солун, когато с колегите ускорихме максимум изграждането на интерконектора с Гърция, така че да имаме алтернативи, диверсификация, това, което сме поели като ангажимент. Ускоряваме го на макс, така че много ми се искаше до края на годината, но се надявам в първите месеци на годината да започне и строителството на интерконектора с Гърция. В момента вървят търговете за тръбите. Така че двата потока се движат едновременно. Освен това видяхте с какъв интерес, ако България се откаже, понеже ме питате, Гърция си предложи услугите вече, така че ние в случая не сме и конкуренти, защото през интерконектора за втечнен газ ще има възможност на газоразпределителя „Балкан” да имаме няколко източника на газ. И не на последно място, аз съм голям оптимист и относно третия сондаж, който в момента върви на „Хан Аспарух” и долу на „Силистар” от страна на „Тотал” и „Шел”.
 
Илиана Беновска: Балансът между квотите какъв ще бъде, имате ли представа?
 
Медия: Кога е реалистично на българска територия да стъпи газ от „Турски поток”?
 
Бойко Борисов: За газоразпределителя „Балкан”? Нека да бъдем и ние малко патриоти. Това е директна тръба от втората тръба, която идва от посока Русия. Така че на всяка една от териториите си има съответно своето име. Ние по тази логика бихме казали – ние сме на Балканите, защото само ние имаме като географско понятие „Балкан” като планина. Нека да бъдем малко и по-скромни и в случая да спазваме стриктно правилата, за да не стане като по времето на мандата на БСП с министър Драго Стойнев, когато носеха като пощальони договорите в Брюксел да ги канцелират. И сега мислят, че хората са забравили, че вие сте забравили и днес някакъв депутат повторил, че ние сме спрели „Южен поток” в парламента. Просто „Южен поток” беше спрян в мандата на БСП и причината е корупция, корупционните схеми в обществените поръчки!
 
Илиана Беновска: Кой?
 
Бойко Борисов: Затова беше спрян!
 
Медия: Това е тръбата, която от морето се разклонява и тръгва към България, нали така, това е за Европа тръбата?
 
Бойко Борисов: Това е, сега малко пред камерите не ми се говори, но това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, и в един момент се оказа ...
 
Медия: Реверсивно!
 
Бойко Борисов: Оказа се, че реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, където бяхте, когато дойде и турският енергиен министър и стъпчица по стъпчица си подготвихме така, че когато другите кажат – и ние искаме – ние да сме готови.
 
Медия: В този смисъл очаквахте ли това решение?
 
Бойко Борисов: Разбира се, че го очаквахме, те и днес си говореха. Въпросът е, че аз не бързам. Едно време тук в този ВИП имаше фанфари, нали помните? През какво ли не сме минали! Има много важен трети етап и това е обвързването. В момента в който, запомнете, обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим. Защото вече ще има резервиран капацитет и отговорност. Дотогава поредната стъпка, която извървяхме.
 
Медия: Кога може да се очаква тази трета стъпка?
 
Бойко Борисов: КЕВР трябва да се произнесе!
 
Медия: Кога?
 
Бойко Борисов: Когато го построим. Това означава, че трябва да сме много бързи, ако не искаме да бъдем изместени. Казвам, че отговорността не е само за нас – и сърбите, и унгарците, и австрийците очакват ние максимално бързо да си свършим работата. Това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Влезе ли на българска територия, после на другите ще бъде много лесно.
 
Илиана Беновска: Кой ще бъде инвеститор, само България ли?
 
Бойко Борисов: Аз считам, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и българската държава, когато има гаранцията и резервирания капацитет, тогава може да го строи. И пак повтарям – едновременно двата проекта вървят с интерконектора с Гърция. Тогава който достави по-евтиния газ в газоразпределителя, него ще го купуват.
 
Медия: Как ще погледнат в Брюксел на това решение?
 
Илиана Беновска: Той каза – изпълняват всички правила!
 
Бойко Борисов: Всички срещи, които сме провеждали, са били и с Брюксел включително. Всяка една стъпка, и неслучайно казах за критиците, ако щете, че Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК, пред вас лично, ако си спомняте, в София извади картата и каза – „Ако се работи по този план, с газоразпределител, със спазване на Трети либерализационен пакет, с възможност и да се търгува на газовия разпределител или газовия хъб – ние сме окей”. И ни го остави пред вас!
 
Медия: Очаквате ли политически атаки към вашето правителство?
 
Бойко Борисов: За?
 
Илиана Беновска: Защо?
 
Медия: След тази информация?
 
Бойко Борисов: В смисъл от кой?
 
Медия: От вътрешнополитически опоненти, от геополитически страни с други интереси.
 
Илиана Беновска: Какво й е на информацията?
 
Бойко Борисов: Каква би била атаката да подарим на съседите геостратегическата възможност да минава газопровод през страната?
 
Илиана Беновска: И то за Европа!
 
Бойко Борисов: Там, където минават газопроводи войни няма! Това са важни неща!