Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който този следобед инспектира участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник, съобщава „Фокус“.
На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях. Мъж се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували „за“ запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: „Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.

Той обясни, че са налети милиони в Благоевград, при което протестиращите заявиха, че са благодарни и оценяват свършеното. „Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов.

По думите му комунистите от БКП са знаели за древното селище „Скаптопара", трактористите са го орали и нищо не са направили.