Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази по недвусмислен начин отношението си към бившите агенти на Държавна сигурност. Експремиерът Борисов даде за пример атаката срещу него от Иван Гарелов, който принадлежи към една от най-репресивните машини на бившата комунистическа партия. В същото време един от ДС-агентите Божидар Данев се е превърнал във феодал на Българската стопанска камара.
Още по-скандалното в случая е, че Данев, който е бил секретен сътрудник на Първо главно управление (ПГУ) на практика е несменяем близо 20 години. Това означава, че няколко поколения българи ще са принудени да търпят натрапчивото му присъствие в българския обществен живот.

Данев е на поста си, въпреки сигналите, които постъпват срещу него и ръководената от него институция.

Предлагаме ви един от тях, който открехва завесата на обезпокоителни практики. Публикуваме го без редакторска намеса:


"На 14.01.2015г в гр. Русе се проведе Общо Отчетно-изборно събрание /ОС/ на Русенска Стопанска Камара с цел предсрочна смяна на Председателя и членовете на Управителния съвет /УС/. Русенска стопанска камара е самостойна регионална организация на Българска Стопанска Камара /БСК/, София и е упълномощена от фирма на БСК, БСК-Комерсконсулт ООД, да издава вид митнически документи, сертификати за произход на стока за износ. Русенската камара е микро сдружение с голям актив - триетажна къща, бивш паметник на културата, с изглед към Дунава.

За този актив в гр. Русе на Общото събрание се борят: Катя Горанова от Бизнес Център за подкрепа на малки и средни предприятия и Асен Генов - известен местен бизнесмен, който е подкрепен от Стилиян Станев от София - бивш служител на ГДБОП - МВР, Направление Терор. И г-жа Горанова, и Асен Генов не желаят да развиват сдружението, а се интересуват единствено от безплатно ползване на сградата му. На Общото събрание, без да има право да присъства, защото не е бил член на Камарата, се появява и трети претендент за сградата - Красимир Иванов Ениманев, поканен от търго вския директор на Жити ООД, Ивелин Иванов, тогавашен и настоящ член на Упр.съвет, и бива подкрепен официално от г-н Петър Денев, Главен секретар на БСК. Г-н Денев упражнява натиск като поканва стария УС с председател Ганчо Ганев да приеме момент преди самото Общо събрание контролирани от Кр. Ениманев и негови съмишленици фирми /като шивашката фирма Оптима ВКР с търговска марка Естел Колекшън/ за членове на Русенската Камара, чиито представители впоследствие са неправомерно избрани в Упр.съвет. Така БСК нарушава съзнателно и целенасочено пре д много свидетели собствения си Устав и процедура, според който, фирми и физически лица, които не са членове на Сдружението, нямат право да присъстват на ОС и да бъдат избирани в УС.

Старият УС е освободен и въпросният г-н Ениманев неочаквано е избран за Председател на новия УС. Описвам единствено факти за Кр. Ениманев - всичко е достоверно и няма нищо преувеличено. Той е нахален измамник на дребно, на когото му се налага да закупи от бивш член на УС офис обзавеждане втора употреба за офисите на Камарата и за да настани фирми под свой контрол в сградата. Същият е съден в момента от НАП - Варна за данъчни злоупотреби за около 300 000 лв и тъй като е установено, че съдопроизводството се е развило неправомерно, в края на юни 2015 Върховният съд го е върнал за повторно разглеждане във Варна. Още от началото на управлението си Кра симир Ениманев извършва с одобрението и подкрепата на БСК /БСК бяха своевременно уведомени за всички нарушения от единствената служителка на Камарата в Русе/ нередни дейности срещу малкото клиенти за сертификати за произход на Камарата в Русе, като с цел да си спести 5-месечната заплата на единствения служител на Камарата /възрастна жена/, не я преназначава, макар че я е поканил да продължи да води цялостната дейност на Камарата, и митническите документи, издадени от нея, се оказват невалидни, тъй като са подписани от неупълномощено, неназначено лице. На тази единствена служителка, която действа като вид мениджър, не й е подписан договор за работа от 15 януари 2015, а са й предложени чак в края на петия месец 100 лв за организационна дейност и % от доходите от митническите документи, което не подлежи на никакви законови основания, като и досега не са й изплатени никакви средства. За това е уведомена БСК, но, въпреки че е представител на работодателите, не взема отношение. До момента Камарата в Русе „работи" без нито един служител, а заверката на сертификатите е предоставена от Кр.Еним анев на външна фирма под негов контрол със знанието на Георги Шиваров, управител на БСК-Комерсконсулт ООД, която фирма се занимава с тази дейност. Кр. Ениманев предлага свои идеи за развитието на Русенската НПО - една от стаите на сградата да бъде превърната в стая за почивка на гости и да се отвори барче в коридора на сградата между офисите на наематели адвокати, като предложилият идеята да взема 50 % от приходите като награда.

Следват и други безумни идеи, които БСК и новия УС подкрепят с мълчанието си. Кр. Ениманев, с помощта на свои подчинени изфабрикува обир с взлом на офиса на Русенската Камара. Всичко това, заедно с факта, че в момента е съден и не е спазена процедурата на ОС, е достатъчно основание да бъде отстранен от УС. Маниерът на този господин е да лъже русенски фирми и частни лица все за дребни суми до 4000 лв, като по негови думи, от практика е установил, че хората по някое време престават да си търсят парите, защото нервите са повече от средствата. Той набира последователи с гръмки думи за развитие и обещани дребни суми, ако го подкрепят. И те го подкрепят. Последното „постиж ение-гордост" на Красимир Ениманев е да излъже и лиши от доход възрастна жена, за да се самодокаже.

В момента бившата единствена служителка на Камарата, предадена и от БСК, и от новия УС, е все още активна да пише до всички НПО по следните въпроси: 1. Дали такъв Председател, който целенасочено нарушава законите, е единственото подходящо лице на работодателска организация; 2. Дали заплатата на служители на аналогични постове в други НПО, които се занимават с цялостната дейност на камарата по всичките й направления, се определя на 100 лв на месец плюс процент от част от оборота - тава търговска фирма ли е или нестопанска организация и защо възнаграждението като размер се определя месеци след датата на наемането на служителя; 3. И най-вече дали Българска Стопанска Камара е редно да остане в Националния съвет за тристранно сътрудничество като представител на работодателите. Централата на БСК, София е била писмено уведомена и е знаела за всички първоначални и последвали описани тук реални нарушения, невалидни митнически документи, предложени безумни идеи, очаквани в бъдеще надписани фактури за ремонт, работа без нито един служител от 15.01.2015 досега и редица други ... Катя Горанова, Асен Генов и Стилиян Станев се отказват да обявят процедурата за избирането на г-н Ениманев за невалидна заради многото нерви, с които това би било свързано, и защото не вярват, че веднъж регистриран в съда, може да бъде „отписан", въпреки че има много свидетели на извършените нарушения. Аз, самата, като посредник за продажби на утвърден и развит бизнес и представител на голям официален Европейски частен фонд, който, освен сливания, прави инвестиции и в областта на невъзобновяемите енергийни източници, не успях да помогна на единствената служителка поне да получи договор и заплатите, които й се дължат, тъй като, въпреки че чуждестранният ми клиент управлява огромен фонд и има голямо влияние, няма как да бъде въвлечен в местен скандал. Ще съм Ви благодарна, ако Вашата организация може да вземе каквото и да било отношение относно БСК, Русенска Стопанска Камара и развитието на този локален проблем. Оставам на разположение за въпроси по този случай и относно други бизнес възможности, с които бих могла да съм Ви полезна."

Ето и статия, която илюстрира притеснителните практики в БСК:
 
 

Надяваме се, че гражданското общество ще узрее и ще покаже нетърпимост към завладяването на важните публични длъжности от агенти на бившата Държавна сигурност, които са я оплели с пипалата си като лаком октопод.