„Не мога да си поставя амбициозните цели на другарката Нинова да задължа народа да станем 8-9 милиона. Все пак, това е доброволен акт”, това заяви пред активисти на ГЕРБ в Пловдив лидерът Бойко Борисов. „Трябва да сме по-образовани, квалифицирани, по-конкурентноспособни.
За това са нужни учители. А ние не сме комунисти и знаем, че заплащането е важно нещо. Затова казахме двойно увеличение за заплатите”, обясни Борисов.

На конгреса на БСП чухме само обещания, а направеното от нас бързо се забравя. Но - каквото избере народът. Ние трябва да сме като войска на поста си и ако ние поискат - да сме готови, допълни Борисов.

Ако имаше паралелна държава, тя беше точно при БСП, когато митниците нямаха шефове. Как ние събрахме над 4 милиарда.

Най-добрият мерител е парата, само за януари сме им оставили 1.7 милиарда излишък. Като събориха КТБ ние успяхме да изплатим парите на хората. Ако тези два милиарда не ги бяхме плащали за американски и руски централни. Ето ви 2.5, милиарда за учителите. Не е обещание. Чухме от БСП конгреса само обещания, но те стъпват само на нашата събираемост. Представям си като почнат да ги събират. Но каквото народът каже.

Според него служебното правителство е "БСП под прикритие". "Там където най-много ни критикуваха, че ГЕРБ е слаб - еврофондове, социална сфера, финанси, там оставиха наши хора", отчете Борисов. И обясни колко зле е била държавата преди да дойде ГЕРБ на власт и колко се подобрила държавата след като партията му поела управлението. "Преди кола се караше само в петък, сега не слизаме от автомобилите", обясни на партийния актив Борисов.

Нашата държава, трябва да върви само напред. Трябва да се надгражда, искаме живота днес да е по-хубав.

Втори в Европа означава, че пътя ни е правилен. В нашия мандат БВП ще мине 120 милиарда лева. Първия ни мандат беше 83. Цифрите безпощадно подкрепят политиката на ГЕРБ. Но понеже те са се подкрепили с медии много, те ни захлупват. Добре, че е интернет да може да стигаме до вас.

Ако го нямаше, щяхте да си мислите, че блоковете са потънали във вода, магистралите са пропаднали, а станциите са се пресушили. В Австрия сутринта по телевизора са тиролски песни, тука моята новина е кой ще намери по-голям зулум. Този нихлизъм, това потъпкване на достойнството не е добро за нацията.

„Извън мандата на ГЕРБ, всяка година се доплащат милиони на НЗОК, защото се харчи неразумно или се източва. В нашите две години не се доплаща, но веднага почнаха смени там, защото хората са неудобни”, коментира още Борисов.

„Ние искаме следното – отиваш, подаваш си декларацията или молбата, на гишето пише какъв срок, от там натък местната власт вече носи отговорност, че не е придвижила документа. А не да ходиш да те правят на маймуна служителки”, така Борисов нахвърля щрихите за административната реформа и по-точно въвеждането на електронна система за документацията. Това ще стане, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Като минах сега по АМ "Тракия" - гледам от всяка страна заводи, все едно си в градска среда. Мечтата ми е и по АМ "Хемус" да стане така и тогава вече можем да дадем път да дойде новата вълна", допълни Борисов.

"1990 г. БСП ликвидира пенсионните фондове и не останаха пари в стълбовете. И сега близо 6 млрд. от бюджета отиват да допълнят осигурителните вноски. Държавата ги дотира тези пари. С всеки излишък през тези две години, пращахме допълнително на тези с най-ниските пенсии. Ако не бяхме платили на БСП милионите за Белене - тогава щеше да е друго! Ама трябваше да оправим и големия шлем, да разплатим и американските централи", обясни позицията си за пенсиите Борисов.

Един от най-големите упреци към мен и към партията бе, че сме много толерантни, отбеляза Борисов. 

"Досега бяхме много толерантни - това ни е грешка. Подкрепихме избора на Мая Манолова за омбудмсна, Румен Овчаров още е на държавна работа в "Лукойл". А те ни показаха точно обратното", каза Борисов.

"Вижте какво става около нас - кредитният рейтинг на Гърция и Турция е "боклук". А ние на фона на другите се стараем да изплуваме. Аз разбирам болката на пенсионерите, но няма да ви излъжа - няма как да го направя това. Само ръст на икономиката - нови закони и производство, работна ръка, може да променят нещо", обясни Борисов.

"Бях убеден и съм убеден, че 2017 г. щяхме са стигнем 6 млрд. повече приходи и да ви дадем от тях. Щяхме да покажем, че не сме като тия дето се бият непрекъснато, че ще успеем като нация да се сплотим от всичките си по-големи съседи и затова проявявахме тази толерантност", допълни Борисов.