Писмото от министъра на икономиката и енергетиката до Столична община е само ПР на министерството. Това заяви столичният кмет Бойко Борисов пред журналисти.

 В писмото пише, че СОС не желае да поеме ангажиментите на “Топлофикация” – София. “По закон ние не можем, а не “не желаем” да поемем ангажиментите на дружеството, защото когато има държавно гарантиран заем, трябва със закон да се премахне. Общината няма правото да внася в Парламента каквото и да е предложение, то трябва да се внесе от МС. Досeга обаче такова нещо няма, каза кметът. Ние по закон имаме правото да гарантираме до 5%, т.е. можем до 25 млн. лв., но тук става въпрос за 120 млн. лв. Кредиторите на Топлото са тези, които трябва да си дадат съгласието за прехвърляне на акции между държава и община - Световната и Европейската банка, обясни Борисов.
Според него в министерското писмо нарочно е сложено “не желаят”, за да има благозвучие и “да има политическа атака към мен, че не желая да поема ангажимента, когато държавата решава проблема с “Топлофикация”. Те знаят, че ние не можем нито да прехвърляме акции, нито да обменяме държавни гаранции, защото този заем е държавно гарантиран и това се променя със закон. По думите на кмета, писмото било написано със злонамерен умисъл. “Вече три седмици се опитваме да разговаряме с премиера и правителството по една от най-сериозните теми. А те пишат писма. Аз съм писал само веднъж писмо на майка ми от казармата, сега само писма подписвам на Станишев?”, гневи се кметът.
На 28 октомври ще има общо събрание на “Топлофикация”-София. На предстоящата сесия ще бъде даден мандат на представители на Столична община, които да участват в това събрание.
“Без да се съберем в МС и Парламента да разреши и да махне държавната гаранция по кредита, няма да стане нищо. Но тогава Световната и Европейската банка ще попита, ако СОС може да гарантира до 25 млн., кой ще гарантира другите?”, гневи се Борисов.
Освен това, на последната сесия на СОС е взето решение общината да повиши капитала на дружеството до 55 млн. лв., които да покрият текущите задължения към „Булгаргаз”. Тези пари се дават от Фонда на Общината за София. “Общината измъкна 55 млн. лв. нашата цел не е да придобием акции, а да налеем свежи пари, за да може дружеството да си погаси задълженията.”, бе категоричен Борисов.  
Общината започва да търси външен консултант по мениджмънта на “Топлофикация” – оценка за това как да бъде управлявано дружеството, в случай че бъде приватизирано. Това пък каза Росен Желязков, секретар на СОС. “За по-малко от година се надяваме да приключи приватизацията на Топлофикация”, каза той. Ще се вземе безплатно консултант и за това да се разясни какво трябва да се приватизира – да може да се каже какъв процент може да се приватизира, какви инвестиции да се привлекат и Общината да стане наясно как може да участва в дружеството. “Сега имаме 58% от Топлофикация, но не можем да взимаме решения. Затова искахме да видим с какъв процент ще участваме, за да можем с другия участник да си разделим парите за оздравяването на Топлото, но това не стана.”, добави Желязков. 
С увеличението на капитала Столична община ще стане мажоритарен собственик и ще притежава около 75% от дружеството. Това ще стане, само ако държавата приеме това решение на Столична община за увеличаване на капитала. 
На въпрос дали ще се водят преговори с руската “Газпром” за закупуване на синьо гориво директно, Борисов заяви, че преговори ще се водят и с френската “Газ дьо франс”, защото не само руснаците продават газ. Така отоплението щяло да бъде по-евтино.   Десислава Вангелова/БЛИЦ