“Общинският съветник Владимир Кисьов определи точно поведението на Петър Димитров, който си замина по Аржентина и Бразилия да се пече и ни остави да се оправяме с Топлофикация София – това е махленски рекет от страна на държавата”. Така коментира столичният кмет Бойко Борисов пред журналисти казуса с топлофикационното дружество и безвъзмездното прехвърляне на общинските акции в него на държавата.

Правим им един огромен подарък, дано спрат да рекетират софиянци. През цялото време са шикалкавели да ни вкарат в това решение, бе категоричен кметът. Те още от август за целели това. И след като поехме всички ангажименти – отделихме 55 милиона лв. да платим на ”Булгаргаз”, взехме решение за когенерационните мощности, след като банките се съгласиха да работят само с Общината, държавата не се яви на общото събрание и ни прати - заедно с писмо на „Бургаргаз”, че ни спира газта - ни поиска да й прехвърлим безвъзмездно всички акции. При това положение не можем повече да се борим с държавата, бе категоричен Борисов.
“Направих всички усилия, говорих с всички общински съветници, писмено заявихме на Сергей Станишев всички наши желания, а той си чати в чата и изобщо не се занимава с проблемите на държавата”, каза кметът. Ще харижем на Петър Димитров собственост около 1 млрд. преди изборите да я продаде на безценица, сигурно си имат и купувачи вече. Ние не можем това да спрем – рекетът на държавата е тотален. Правителството е уверило, че ще направи всичко необходимо да се платят задълженията на Топлофикация към “Булгаргаз”. “Вие виждате, че дотират Кремиковци за пореден път и никой не им търси сметка, а в същото време на нас ни извиват ръцете. Ще дойде време и ще им го върнем. Съжалявам само за съветниците на БСП, които сега мълчат, защото виждат, че стават смешни, заради своя министър”, допълни Борисов.   
Кметът отказа да коментира, дали има схема за влизането на “Газпром” в схемата, но само заяви, че в цяла Европа цената на газа пада, за разлика от България, където се вдига. “Това, което тези хора направиха с предоговарянето на договора за цената на газа, е абсолютно престъпление към държавата. В момента продължаваме да губим милиони всеки ден, заради новото споразумение с „Газпром”, гневи се Борисов. 

Оказва се обаче, че Европейската банка за възстановяване и развитие се е съгласила да преструктурира задълженията на Топлофикация и да отпусне кредит в размер на 46 млн. лв. Това заяви за Агенция БЛИЦ главният секретар на СОС Росен Желязков.  “С нашите 55 млн. лв. можехме да покрием всичките задължения на дружеството към “Булгаргаз”, коментира той. 

Десислава Вангелова/БЛИЦ