България е на първо място по корупция и бедност, заяви днес пред млади политици от Балканския регион столичният кмет Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

На въпрос защо постоянно критикува правителството, Борисов заяви, че тройната коалиция не е дала и един лев за столицата и, че краде от еврофондовете. По думите на кмета вчера сме загубили близо 200 млн. евро по Оперативна програма “Регионално развитие”, заради некадърното управление на министъра на регионалното развитие и благоустройството. 
Кметът показа и американският  “Хералд трибюн” на журналистите, където на първа страница са снимани министър председателят Сергей Станишев и бизнесменът, точил пари от САПАРД Марио Николов, които похапват гъши дроб. Бойко се ядоса, че никоя от българските медии не е пуснала тази новина от английския вестник. “Заради публикацията в треторазредния Congressional Quarterly, десет дена не ме оставихте на мира”, скара се той на събралите се журналисти. 
Борисов отказа да коментира решението на съда, който вчера оправда бившия вътрешен министър Румен Петков и заяви, че не е доволен от това, че Станишев не е казал защо го е сменил. На въпрос как ще коментира конгреса на БСП, който е утре, кметът заяви, че от 20 години такива неща не го интересуват. “Като знам какви задължителни неща правихме по време на тези конгреси, сега въобще не ме интересуват. Пощуряха с тоя конгрес”, каза Борисов.  
По отношение на това, че вицето Кристиан Вигенин е казал на шефа на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг за това, че Бойко иска да прави нов възродителен процес, кметът отговори така: “Номерцата на Станишев и Вигенин няма да минат, защото за да скрият, че само вчера са загубили 200 милиона, които са за държавата, това си е чисто престъпление. Това дали си ги откраднал или погубил е едно и също. Те гледат да изместят проблема и питали Пьотеринг. Трябваше да питат господин Пьотеринг какво да правят с обръчите от фирми на Доган”, гневи се кметът.
Десислава Вангелова, БЛИЦ