Ако трябва да се пошегуват, аз не съм влизал в кабинета на министъра повече от 10 години. Заварих почти същата обстановка. Това в по-битов аспект. Що се касае до самото ведомство няма много съществени промени в него. Струва ми се, че има много сериозен капацитет да отговори на обществените очаквания за защита правата на гражданите и конкретно да обезпечи едни честни избори, в които гласът на всеки български гражданин да бъде отчетен, а не фалшифициран. 

Това заяви Бойко Рашков, служебният министър на МВР и вицепремиер в ефира на bTV. 

"Имам около 20 години стаж в системата на МВР. Започнал съм работа в следствените органи към МВР.  Следствените органи преди промените бяха структурна част на МВР. А след промените като Национална следствена служба. Приех го като закачва, че нямам понятие от работата на МВР. Тези, които внушават тези неща, грешат", каза Рашков. 

Уволненията

"Мисля, че малко закъснях с първото си уволнение. Тези двама души с които се напълниха медиите, са просто в пенсионна възраст. Когато си предявил право на пенсия, няма нищо по нормално да бъдеш изпратен с уважение. А това, че единият бил свидетел, е внушение на прокуратурата. 

Друг служител, който започна да дава болен в една градинка интервюта, който ръководи инспектората на МВР. Нека не се заблуждаваме, инспекторатът има в него достатъчно кадри. Дейността на този орган не е спирала нито за една секунда. 

Чета за чистки. Чистките са резултат от гражданското недоволство. Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебния кабинет. Ръководителите на службите са излезли в неплатена отпуска до месец септември. Кой им е разрешил да получат такъв отпуск. Те са прекалено много на брой", обясни служебният министър. 

"Всички ръководни длъжности лица на ръководна длъжност в момента се неплатен отпуск. Кой им е разреши, като те са на пряко подчинение на миналия премиер. Сами си правете изводите. Държавата в момента е без ръководства на службите за сигурност. те нямат ръководства. И до месец септември те няма да бъдат ръководени от онези, които са назначени от Бойко Борисов", разказа още той. 

За два дни не можем да проверим всички болнични, дали са фалшиви, добави министърът. 


Рашков бе категоричен, че чистка няма. Има смяна на кадри. И ще има такива смени на кадри. Всичките кадри са наследени от предишното правителство. 

Българският избирател иска промяна и ще я получи. Тази промяна не може да се случи без смяна и на ръководители във ведомства. Смяната на заместник-министри е обичайна политическа практика, поясни Рашков. 

Свидетелят Славчев


"Сега Бойко Славчев ще може да изпълни функцията си на свидетел много по-добре. Аз дори не съм знаел, че той е свидетел по някое дело. Аз не съм министър от една година. Това дело не се движи, стои в прокуратурата с политическа цел. то може да се придвижи много по-бързио, но това не се прави. Научих, че е свидетел от медиите. Това дело не се води с министерството. Това са незначителни неща", обясни Рашков. 

Когато става дума за уволнения, тези уволнения ги поискаха хората. Те поискаха промяната и я получиха, припомни отново министърът. 
 
Изказването на Кирил Ананиев няма никаква връзка с дейността на вътрешния министър, каза Рашков, коментирайки отново скорошните уволнения в МВР. Ананиев в свое изказване припомни, че от него в първото служебно правителство е поискано да прави уволнения в НАП. 

Рашков категорично отрече, че има списъци с хора за уволняване.


"Това е много неудобен въпрос, обида за мен. Нося глава на раменете си, мога сам да си взимам решенията. Няма списъци и няма да има. Хората, които ще бъдат уволнени през идните дни, ще бъдат отстранени заради несправяне с работата. Имам информация за улесняване на трафик на мигранти, за ползване на служебна кола в почивен ден, с която са катастрофирали. В някои регионални дирекции се съхраняват машини за гласуване. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Могат ли те да бъдат манипулирани и да се включат в изборите", съобщи Рашков. 

Имената Рашков обеща да разкрие след проверка, за да не се окаже, че подадените му данни са грешни. 

Ще гарантираме честността на изборите, като не допуснем служители на МВР да съдействат на избиратели и симпатизанти, да гласуват точно за тази партия чрез насилие или заплащане, категоричен бе служебният министър .

"Има полицейски сили, които са използвани от предишното правителство за осигуряване гласуването на определени групи лица на изборите, така че "да не стане грешка". 

Имам такава информация, че в някои поделения МВР си затваря очите за купуване на гласове. Става дума за район, който не е много далеч от София", каза той.

На въпроса, дали става дима за Перник или Благоевград, Рашков отговори: "Студено".

Дали някои е попречил на вота в Търново е въпрос, който предстои да се изясни през идните дни.

"Не ми е известна истинската причина за дефекта на машините. Смятам днес да го изясня на 100%. Имам определени съмнения, че е възможна манипулация върху тези технически средства и тяхното използване в предстоящия избор", каза Рашков. 

Назначаването на Елена Фичерова-Караиванова за началник на кабинета


"Няма нищо странно в избора ѝ, На един юрист с 15 години стаж, доктор по право, работлив системата на МВР. от професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета. Оставете тези политически въпроси, че е основател на партията на Божков Българско лято. Аз съм безпартиен. Знаете ли елемента гражданска квота? Благодаря ви. Аз съм от гражданската квота. 

Началникът на кабинета е човек с необходимите професионални качества. Имате ли нещо против да се назначи лице, което професионално отговаря на изискванията за поста си. Не зная това, впоследствие, когато информацията излезе в медиите, аз проверих и се оказа, че няколко месеца преди изборите тя е заличена с решение на ЦИК от листите на тази партия. Тъй като информацията беше поднесена доста засягаща доброто ѝ име, в момента в съда има иск относно тези откровени лъжи", каза Рашков. 

Убеден съм в нейната честност, категоричен е той. "Тя има професионални качества, достатъчни, за да заема тази длъжност. Трябва ли да я познавам лично? Не мога да твърдя, че я познавам лично и това не е необходимо. Вече ви обясних как съм се спрял на нея. Търся подходящи кандидати за кабинета. Няма нищо необичайно. Никой не ми я е препоръчал. Сам стигнах до този избор", каза министърът. 

Има ли връзки с Божков?


"Мисля, че много хора познават Божков. Аз нямам никакви лични отношения с него. За какъв период ме питате. Преди 30 години? Виждал съм го в почивната станция на МС във Велинград. Естествено, че съм разговарял с него, както са разговаряли и много други в почивната станция. 

Не мога да ви кажа преди 30 години каква е била темата на разговор. През последните години нито съм виждал Божков, нито съм разговарял с него, нито имам каквито и да е отношения", каза министърът . 

Кой ще замести Ивайло Иванов. "От една страна питате защо толкова бързо е махнат главния секретар. Сега ме питате кой бързо ще е назначен. В момента тази функция се упражнява от заместника на главния секретар. Ще обсъдим кандидатури и някоя от тях ще бъде назначена", каза Рашков