България възнамерява да оборудва своите войски с нови модулни патрулни кораби, с многоцелеви изтребители, а британската военна промишленост разполага с експертиза и опит при разработването на този вид боеспособност. Това каза на министърът на отбраната на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън, който е на официално двудневно посещение в страната ни, по време на пресконференция след срещата си с българския военен министър Николай Ненчев.
Ето защо съм довел днес с мен търговска делегация, съставляваща някои от най-добрите британски компании в този сектор. Ние сме тук, за да предложим своя опит и умения в услуга на българските въоръжени сили”, обясни министър Фалън. „По време на нашите разговори министър Ненчев подчерта своето намерение да модернизира българските сили, а Обединеното кралство е готово да окаже подкрепа в този процес на модернизацията. Ето защо обсъденото сътрудничество днес не беше само от военен характер, а и е с оглед на възможността за сътрудничество между нашите военно-промишлени комплекси”, допълни още той, цитиран от "Труд".

По думите му, въпреки че България и Великобритания се намират от двете страни на Европа, те имат голям интерес да упражняват добър контрол над своите граници. „Ето защо ние сме готови да обменяме повече информация за миграционните потоци и процеси, да увеличим подкрепата за обучение в България, с цел подобряване на подобрението на миграционните процеси във Вашата страна. България е жизненоважен стратегически партньор на Обединеното Кралство. България, макар че се намира в проблемен регион, ние сме наясно, че всяка заплаха за България означава заплаха за ЕС и нашата страна. Ето защо ние ще работим съвместно за укрепване на НАТО”, подчерта Фалън. Той потвърди, че Обединеното Кралство продължава да се придържа към своя ангажимент за отделяне на 2% от своя брутен вътрешен продукт за разходи за отбрана.

На свой ред министърът на отбраната Николай Ненчев  коментира срещата си с министърът на отбраната на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън.

Ето какво каза военният министър.