Бойко Борисов очевидно се опитва да постигне свои цели, иска да наложи монопол в дейностите, свързани с чистота, налага икономически субекти, за да облагодетелства партия ГЕРБ. Тази позиция изрази председателят на БСП-София Румен Овчаров след заседание на Изпълнителното бюро на партията. По думите му Борисов действа по модела на мотиката - настъпваш я и те удря по главата. Заради кризата с боклука градските съветници на левицата ще изпратят сигнали до прокуратурата.
Съветниците на БСП ще изпратят сигнали до прокуратурата с искане за извършване на проверка във връзка с кризата с боклука относно умишленото задълбочаване на кризата и създаването на ситуация аварийно да бъдат решавани проблемите; за нееднакво третиране на икономическите субекти, свързани с чистота, и загубите от това, и за схеми, създаващи възможност за незаконно финансиране на политическите партии. От левицата уточниха, че визират ГЕРБ. Столицата е заложник на кмета с неговите действия да сложи ръка на всички финансови потоци, свързани със сметосъбирането и сметоизвозването, каза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев. По думите му неговата група в СОС ще настоява прокуратурата да провери всички действия и бездействия на кмета и всички договори с фирмата “Чистота-Искър”, които отговарят за три района в столицата. Драмата в София не е само в сметосъбирането и сметоизвозването на боклука. Драмата е с няколкостотин хиляди бали, каза Бойчев. По думите му страната ни се намира във втория етап на процедурата за налагане на санкции относно това, че не е предложен план-график, по който да бъдат трайно депонирани балите в София. Заради столичните отпадъци има вероятност страната ни да бъде санкционирана от ЕК, напомни още Бойчев.
БСП ще поиска от премиера да възложи на инспекциите към МЗ и МОСВ да направят проверка за опасностите от епидемия и различни заболявания заради боклука, каза още Румен Овчаров. Също така Станишев ще трябва да провери всички законови възможности държавата да се намеси във решаването на проблема. Трябва да се види и прецени дали сме в кризисна ситуация и как правителството може да реагира, тъй като по закон кметът носи отговорност за чистотата, обясни Овчаров. София няма да стане Виена, но вероятността София да се превърне в Неапол е много голяма, коментира още той. Ще организираме гвардията, ако трябва, ще правим борисовски съботници, но боклука трябва да го изчистим, добави председателят на софийското БСП. Петя Шекерлетова, БЛИЦ