БСП и ДПС отхвърлиха идеята да се създадат регионални преброителни центрове на евровота като мярка срещу купуването на гласове, както настояваше НДСВ. Това стана при гласуването на второ четене на текстове от промените в закона за избор на български представители в Европарламента.
„Казваме, че се налага порочната практика да се купуват секционни избирателни комисии. Има ли сериозна партия, която не е планирала по избирателни райони броя гласове, който търси. Ако стигаме до апартамент, аз искам да знам моята партия във всеки блок колко гласа има. Включително всеки един апартамент колко гласа има”, коментира Румен Петков от левицата.

В отговор Иван Сотиров от ОДС отвърна: „Вярно е, че всички сериози партии планират, но проблема е, че някои само планират, а други купуват. И ние от доста години планираме, планираме, но така се купува, че накрая не излиза нито един глас”.
„Има партии, които планират реалистично и изпълняват планираното, има партии, чиито представители се чешат по темето, пишат числа и след това се питат защо така стана. Друг е въпроса, че вие сте против планирането. Ние сме за планирането, планираме си, реализираме си брой гласове, в резултат на което участваме в управлението на държавата”, каза още Сотиров. /Дарик радио