Няма никакви основания да има закрито заседание, освен ако някои колеги започнат да се вживяват в ролята на търговски агенти. Смятам, че разговорът е политически и трябва да стане ясно в каква степен парламентът дава отговор на въпроса спазват ли се законите или не. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от "БСП за България" Таско Ерменков по повод днешното заседание на парламента, на което се очаква да бъде гласувано предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на осем нови изтребителя F-16 без съобразяване с предварителната финансова рамка от 1,8 млрд. лева.

Материалите, които са използвани, са с квалификация. Бихме искали да бъде закрито заседанието, за да може всички колеги свободно да изрязат мислите си, включително по повод класифицираната информация, каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Емил Христов. В доклада има данни, които съответните партньори не биха искали да бъдат разгласявани, добави той.

Колегите, ако могат, ще закрият заседанието и от опозицията, посочи Ерменков.

Политиците, вземайки решение, се опират на експертизи - военно-техническата експертиза е само една от тези експертизи, заяви Христов.

Трябва да държим сметка, че сме членове на Алианса и търсим стратегически партньор, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Нито аз нито г-н Христов се чувстваме експерти да оценим кой самолет е добър и кой лош. Ние се осланяме на експертизата на военните. Държим приетите в парламента миналата година параметри, които са със силата на закон, да продължат да бъдат валидни. Притеснява ни частта от проекта, в която се дава разрешение на кабинета да се отклонява на тези параметри. Все едно казваме на правителството: "Отидете и преговаряйте без да се съобразявате със закона", подчерта Таско Ерменков.

Ако забавим процеса, след няколко години ще платим много по-висока цена. Цените растат, трябва да сме гъвкави. Всяко отлагане ще ни носи увеличение. От друга страна даваме възможност на правителството да преговаря, не можем да кажем какви условия ще постигне, но трябва да му дадем този мандат. Твърдо вярваме, че правителството ще постигне най-доброто за България. Няма нищо страшно в случая, защото след преговорите сделката отново ще влезе в парламента, каза оше Емил Христов.