На съвместно заседание на ИБ на БСП с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС. Това съобщи Кирил Добрев.
При вземане на решението елитът на БСП се позовава на решение от 1991 г. на партията, в което се заявява, че тя като наследник на предишна партия, която е допуснала грешки, се извинява на всички пострадали. Това решение не е преразглеждано на друг партиен форум, подчерта Кирил Добрев. И затова нямат основание да приемат искането за оставка на Валери Жаблянов, съобщава БГНЕС.  

Припомняме, че причината за спешното заседание на БСП беше поисканата от ГЕРБ оставка на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

В тази връзка ПГ на ГЕРБ призова днес Валери Жаблянов да понесе политическа отговорност като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание. „Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента“, се казва в декларацията на ГЕРБ, разпространена от депутата Тома Биков.