„Съставянето на Временната комисия за обсъждане на промени в Конституцията на Република България е предложена на паритетен принцип, защото въпросът е изключително важен, особено когато се касае за системата на съдебната власт. Тя следва да се реформира именно като система, заедно с нейните подсистеми, със свързаните с нея системи, които следва да работят в синергия. И в центъра на тази реформа следва да бъдат поставени правата и законните интереси на гражданите и на стопанските субекти.“, това заяви народният представител от БСП Филип Попов от парламентарната трибуна.


По думите му именно този диалог трябва да се води в тази временна комисия, макар и за 6 месеца и допълни: „Това не пречи диалогът да се води и в постоянната парламентарна комисия, и във всички парламентарни комисии. В крайна сметка ние сме тук, за да защитаваме правата и законните интереси на всеки един български гражданин, както и на стопанските субекти.“  

Народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков не се съгласи с тезата на ГЕРБ, че съдебната реформа не трябва да се насочва към един конкретен човек, като се аргументира: „Не става въпрос за един конкретен въпрос, а за главния обвинител на държавата, който по време на комисия, на която обсъждаме разделението на властите, си пращаше съобщения с ПР “Севи-Бойко“. Тоест той си комуникира с ПР-а на тогавашния министър-председател“, обясни Божанков. По думите му е очевиден фактът, че изпълнителната власт, тогава в лицето на ГЕРБ, и фигурата на главния прокурор, са имали неприемливи контакти.

„Започвайки този дебат, аз искам да говорим спокойно и аргументирано и да се съгласите, че не става за една личност, а за разделението на властите, което беше изключително нарушено в тези години“, обърна се социалистът към ГЕРБ. „Когато министър-председателят влизаше във ВСС, те ставаха на крака и му се отчитаха със смс-и какво става в съдебната система“, каза още депутатът от левицата.