"Президентът Румен Радев категорично са отказа от това да бъде фактор в консултациите. Това, че той дава време и не бърза, е чудесно, но фактът, че нямаме изпълнение на конституционните задължения той да бъде стимулатор и активният фактор в създаването на диалога между партиите и задълбочаването на този диалог, по-скоро внушава на хората, че фокусът е върху партиите и само те имат отговорности, което не е така по Конституция". 

Коментара направи пред БНР политологът доц. Татяна Буруджиева и добави, че се ширят слухове, "че се дундурка тази ситуация, за да свърши нещо парламентът и да се отива пак на избори", което според нея не е добре.

По думите на доц. Буруджиева има достатъчно формати и в практиката, и в теорията, за да нямат възможност политиците да се оправдаят пред избирателите, че не са направили всичко възможно да направят правителство.

"Не мисля, че се върви към решаване на кризата. Работата на парламента показа, че няма проблем да се формират мнозинства. Плаващите мнозинства са свързани във всеки един от случаите с присъствието на ГЕРБ, което доказва за пореден път, че първата и втората политическа сила са много важни за съставяне на правителство.

Няма как да се мине без участието поне на една от двете. ... Проблемът с правителството е в доста радикалното различие в подхода към кризите, видяхме го това в обсъждането за бюджета".

"В момента сме в ситуация, че всички са много мръсни и гадни и в същото време трябва от тези всички да се излъчи правителство. Разбира се, че то нито ще е устойчиво, нито ще е легитимно в очите на хората.

Ще бъде правителство на много тежки компромиси. Ще бъде много трудно. Единственото, което започва да изглежда възможно, е някоя от малките партии да бъде поставена като бушон, който ще изгори с мандата", смята тя.

Според нея едно такова правителство няма да разреши политическата криза.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук