През 2020 г. не е имало незаконни подслушвания. Това показва докладът на Бюрото за контрол на СРС-тата, приет днес от парламентарната комисия за контрол на службите, съобщава БНТ.

В него е описано, че исканията и разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са намалели спрямо предишни години. По-малко са и отказите. Отбелязано е, че контролът е станал по-ефективен, а заявителите - по-прецизни.

Най-много заявления за СРС са подадени от Специализираната прокуратура за разследване на организирани престъпни групи и съответно най-много разрешения за прилагане е издал Специализираният наказателен съд.

И управляващи, и опозиция определиха доклада като обективен.

Бюрото за контрол установи само 7 души, подслушвани със СРС през 2021 г.

Приключва митът за незаконните подслушвания през 2020 г. на всички протестиращи граждани, политици и журналисти, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От своя страна депутатът от ИТН Николай Радулов изтъкна, че СРС-тата може да са били законни, но в голямата си част са били разрешени специално за протестите от председателите на Специализираните съдилища.

Припомняме, миналата година СГП се самосезира по медийни публикации за незаконни подслушвания на граждани, участващи в протестите през 2020 г. Скандалът тръгна от изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, но и други политици от опозицията се включиха с твърдения, а и със списъци, че са били подслушвани. Потвърди и лично служебният министър на МВР Бойко Рашков. Подобно твърдение направи и служебният министър Стефан Янев.

През юли обаче Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването за това дали са били подслушвани политици, като е прекратила образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК, тъй като не са намерени доказателства за незаконни действия.